2024. április 19., péntek

Tízmilliárd euró a devizatartalék

Februárban 143,3 millió euróval gyarapodott

A Szerbiai Nemzeti Bank devizatartaléka február végén 9,79 milliárd euróra gyarapodott, vagyis az egy hónappal korábbi adatokhoz viszonyítva 143,3 millió euróval nőtt – közölte az SZNB sajtószolgálata.

Hogy mekkora összegről van szó, ezt az SZNB a következőképpen szemlélteti: a jelenlegi devizakészlettel a forgalomban levő készpénz 186 százaléka fedhető le, vagy több mint öthavi áru és szolgáltatás importjának az értéke, vagy egy harmadik viszonyítás szerint kétszerese annak az összegnek, amennyivel egy országnak a nemzetközi standardok szerint rendelkeznie kell behozatalának lefedettségéhez.

Az ország nettó devizatartaléka (ebbe nem számolják bele a pénzintézetek kötelező tartalékait és letéteit) február végén 7,99 millió eurót tett ki, vagyis 72 millió euróval többet, mint január végén.

A bruttó devizatartalék növekedése elsősorban a Szerb Nemzeti Bank igyekezetének tudható be, a hazai pénzügyi piacon ugyanis egy hónap leforgása alatt 105 millió eurót vásárolt fel, amellyel ellenállóbbá válik a dinár a nemzetközi pénzügyi piac hatásaival szemben.

Február folyamán a dinár az euróhoz viszonyítva névlegesen 0,6 százalékkal erősödött. A Szerb Nemzeti Bank februárban a kirívó árfolyam-ingadozások megfékezése céljából 180 millió eurót vásárolt fel a nemzetközi pénzügyi piacon.