2024. április 25., csütörtök
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

Orosz vállalkozók jártak Újvidéken

Vajdasági és orosz gazdasági képviselők találkozóját tartották hétfő délután Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamarában. A bilaterális összejövetelen Moszkva területéről mintegy 10 vállalkozó és összesen 18 vajdasági vállalat képviselője vett részt az üzleti fórumon. Főként az élelmiszer- és bútorgyártással, a gyógyászati kellékek és felszerelések, valamint a gázfűtő-berendezések területén tevékenykedő vállalatok képviseltették magukat a találkozón.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a tartomány és Oroszország külkereskedelmi cseréjét ismertette. Elmondta, hogy 2017-ben mintegy 318,7 millió euró értékben valósult meg a kivitel Oroszország irányába, a 2016. évi export értékéhez képest 25,3 százalékkal növekedett. Az import értéke pedig 892,5 millió eurót tett ki tavaly, 3,2 százalékkal növekedett a 2016-os év adataihoz viszonyítva. Boško Vučurević kiemelte, hogy a feldolgozóipar a kivitel és behozatal szempontjából egyaránt kiemelkedő helyet foglal el. A hazai termékek közül az almaexport értéke dominál, s immár évek óta az összkivitel mintegy 10 százalékát teszi ki.

Dmitrij Monaenko, a Moszkva-melléki Gazdasági Kamara igazgatója hangsúlyozta, hogy Moszkva és környéke gazdasági és üzleti szempontból az egyik legaktívabb oroszországi régió. Hozzátette, hogy a remények szerint már a következő évben Szerbiában is jelen lehet különféle közreműködések formájában. Inga Nikolajevna, az orosz Hlebnik vállalat igazgatója szintén a két régió sikeres gazdasági kapcsolatainak ápolását emelte ki a tegnapi bilaterális találkozón.