2024. április 16., kedd

Árnyékos vidékeken

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül az amerikai irodalom egyik kultuszfigurájának, Charles Bukowskinak az utolsó regényére hívjuk fel a figyelmet. A Ponyvában a szerző a tőle megszokott szókimondással és lehengerlő őszinteséggel szólal meg, egy pillanatra sem hazudtolva meg önmagát.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Paulo Coelho: Mint az áradó folyó (Athenaeum)

2. Spiegel Tibor: Amerikai vagyok (Sz. k.)

3. Belinda Alexandra: Ezüst akácia (I. P. C.)

4. Agnès Ledig: Egy lépés a boldogság (Park)

5. Janice Y. K. Lee: A zongoratanárnő (Tericum)

GYEREKOSZTÁLY

1. Leiner Laura: A Szent Johanna gimi – Ketten (Ciceró)

2. Marni Bates: Gyilkos a vonal végén (Móra)

3. Bartos Erika: Bogyó és Babóca a jégen (Pagony)

4. Johanna Spyri: Heidi a faluban (Jugoreklam)

5. Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai (Tankönyvkiadó)

KÖNYVAJÁNLÓ
Charles Bukowski: Ponyva (Helikon)

A jóságra néha a pokol kellős közepén bukkan rá az ember – vallotta Charles Bukowski, az amerikai irodalom fenegyereke. A neves író, költő saját bőrén tapasztalta meg eme kijelentés valóságtartamát, hiszen gyakori vendég volt Los Angeles lepukkant negyedeinek italméréseiben, és rendszeresen emlegetik a skid row, azaz a nyomornegyed koszorús költőjeként.

„Az élet gyakran akkor a legjobb, amikor az ember nem csinál semmit, csak vakarózik meg töpreng. És ha azt mondjuk, minden értelmetlen, akkor nem lehet minden értelmetlen, mert ha tisztában vagyunk vele, hogy minden értelmetlen, akkor az, hogy tisztában vagyunk ezzel, már némi értelmet ad az egésznek. Értik, amit mondok? Amolyan optimista pesszimizmus ez” – nyilatkozta, és ez az önmagáról alkotott kép visszaköszön alkotásaiban is. A Ponyva című kötete főszereplőjének megformálásakor, például: Nicky Belane, Los Angeles „legjobb magándetektívje” ugyanis önmagán kívül csak a piát szereti igazán, és titokzatos felkérésre nyomozásba kezd egy eltűnt nő ügyében. A város árnyékos vidékeire vezetnek a nyomozás szálai, ahol meglepetésekben és izgalmakban sincs hiány…