2024. április 20., szombat
MÁRCIUS 15.

Megemlékezés Szentmihályon

A bánáti Szentmihályon szerény, de tartalmas műsorral emlékeztek meg vasárnap az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Tóth Krisztián történész szólt az esemény jelentőségéről.

Szentmihály ma egy alig kilencszáz lelket számláló, magyar többségű kertészfalu. A fogyás itt is észlelhető.
– Nagyon fontos, hogy megmaradjon itt a magyarság. Mint ahogy hallottuk a műsoron is, „nem az a magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem akinek az unokája is magyar lesz”. Így próbáljuk mi is a művelődési házunk révén az embereket tájékoztatni az ilyen rendezvényeken is. Elmondani, hogy valójában a történelmünkben milyen események zajlottak, és hogy ez mennyire pozitívan hatott miránk. Meg azt is, hogy mit is kell a továbbiakban tennünk – mondja Flaman István, a helyi közösség titkára.
Mint ahogy a megemlékezésen is elhangzott, fontos, hogy a kis közösségekben is megemlékezzenek történelmünk jelentős dátumairól.
– Szeretném hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy a nagy, központi rendezvényeken túl ma már szinte Vajdaság minden egyes településén szerveznek különböző megemlékezéseket, ünnepségeket. A szentmihályi József Attila Művelődési Egyesület is már jó néhány éve szerény, de nagyon szép, tartalmas ünnepi rendezvényt szervez ez alkalomból – mondta Kovács Elvira parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.
Mint mondta, fontos, hogy mindenki az ünnepre figyeljen, amelyből erőt, reményt meríthetünk a hétköznapokhoz, egyúttal erősítve a kis közösségeket.
A megemlékezésen felléptek a helybeli általános iskola diákjai is.
– Minden évben megemlékezünk az iskolában is és itt, a József Attila MME-vel is. Osztálytársaimmal ma egy szöveget olvastunk a magyarok szabadságáról, büszkeségéről és hazaszeretetéről – mondja Kószó Rebeka, a Sonja Marinković Általános Iskola szentmihályi tagozatának nyolcadikos tanulója.
A faluban a művelődési egyesület szervezi a megemlékezéseket, de kis közösség révén mások is feladatot vállalnak.
– Ezt úgy szoktuk csinálni, hogy a csoportjaink lépnek fel a műsorban, az iskolát is belevesszük, felkérjük a részvételre a műsorban a gyerekeket és a történelem-tanárnőt. Szerencsére a falunkban fiatal történész is van – mondja Lingli Mónika, a József Attila MME elnöke.
A József Attila Magyar Művelődési Egyesületben megtartott ünnepségen felléptek a helybeli általános iskola tanulói, az egyesület műkedvelői és a Szentmihályi Fúvószenekar.