2024. március 28., csütörtök

Időhúzás, vagy a szakértelem hiánya

A parlament több belügyet érintő törvényről tárgyalt

A Köztársasági Képviselőház a napirenden szereplő törvényjavaslatok és módosítási törvényjavaslatok egyenkénti megvitatásával folytatta az ülést. A képviselők már az első törvényjavaslatnál több órás vitába bonyolódtak, hiszen mint arra az ellenzék rámutatott, a többségi párt csak erre az egy törvényjavaslatra több mint 300 módosítási indítványt nyújtott be. Az ellenzék úgy érezte, miután időkorlátok közé vannak a képviselők szorítva, ilyen módon kívánja a hatalmi párt megvonni a lehetőséget tőlük, hogy a napirenden szereplő törvények kapcsán konstruktív vitát folytassanak.

Ótos András felvétele (Archív)

Ótos András felvétele (Archív)

A Szerb Haladó Párt képviselőinek módosítási indítványai mindenekelőtt a szerbiai gazdaság serkentésére irányultak, vagyis a napirendjükön szereplő idegenekről szóló törvény kapcsán benyújtott módosítási indítványaik azt szorgalmazták, hogy csökkentsék a külföldiek foglalkoztatásához vagy vállalkozásához szükséges adminisztrációt, az engedélyek begyűjtését.

Boško Obradović, a Dveri mozgalom képviselője kiemelte, a jelenlegi kormány, csakúgy, mint a korábbi, a külföldi beruházókat favorizálja: támogatást nyújtott nekik, ingyen állami földterületet, miközben a hazai vállalkozók azok, akik az állami büdzsét töltik, a külföldi beruházásból nem marad semmi Szerbiában a megtermelt haszonból.

A vita során Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője üdvözölte az SZHP módosítási indítványait. Kiemelte, bár a kormány elutasította őket, azzal az indoklással, hogy nem használhatók fel az adott törvényben, ő szívesen szavazna rájuk, ha azt az SZHP nem vonja vissza a szavazás napján.

Az ellenzék több alkalommal is rámutatott, hogy vagy szándékos időhúzásról van szó az SZHP részéről, vagy a kormány kételkedik a képviselők szakértelmében, de az is lehet, hogy a belügyminiszter nem a megfelelő személy ahhoz, hogy elfogadja az indítványokat. A több órás provokáció után Marjan Rističević, a hatalmi koalíció képviselője bevallotta, hogy időhúzás szándékával nyújtotta be módosítási indítványait.