2024. április 20., szombat

Továbbra is követelik az életfogytiglanit

Igor Jurić a polgári küzdelem más formáit is kilátásba helyezte

A Tijana Jurić Alapítvány továbbra sem áll el abbéli követelésétől, hogy a szerbiai jogrendbe emeljék be a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, nyilatkozta Igor Jurić, az alapítvány alapítója. Mint hozzátette, élve az alkotmány biztosította lehetőséggel és joggal, az alapítvány demokratikus eszközökkel, illetve módon összegyűjtötte a szükséges törvénymódosítás feltételeként megszabott számú támogató aláírást, ezeket átnyújtotta a Szerbiai Képviselőháznak, az viszont öt hónappal később sem reagált. Csalódott, amiért a politikusok csupán a választási kampányok időszakában foglalkoznak a polgárok igényeivel, később viszont semmi nem valósul meg az ígéretekből, emelte ki.

A szerb miniszterelnök és a képviselőház elnöke is arról biztosították korábban, hogy maradéktalanul egyetértenek az alapítvány törvénymódosítási kezdeményezésével, illetve támogatják, hogy a téma napirendre kerüljön, magyarázta Igor Jurić, majd megerősítette, hogy az alapítvány ezen a héten levélben próbálja ismét felhívni a szerbiai döntéshozók figyelmét erre a kérdésre, ha pedig ezúttal is válasz nélkül maradnak, megfontolják annak a lehetőségét, hogy küzdelmüket más módon, illetve más eszközökkel folytatják.

Az alapítvány aBüntetőtörvénykönyv módosítási javaslatában a tényleges életfogytiglan tartó börtönbüntetést kívánja beemelni a szerbiai jogrendbe azoknak a súlyos bűncselekmények legsúlyosabb formáinak a tekintetében, amelyek során az elkövető gyermekre, kiskorúra, vagy állapotos nőre támadt, a támadásnak pedig az áldozat halála volt a következménye. Az alapítvány álláspontja szerint a gyermekeket, kiskorúakat bántalmazó egyéneket olyan hajlamok vezérlik, amelyek nem reagálnak az elfogadott gyógyítási és átnevelési módszerek egyikére sem. A javaslat értelmében az életfogytiglani elzárással büntetett személyt nem lehetne feltételesen szabadlábra helyezni. Szerbiában jelenleg legfeljebb 40 év fegyházelzárással büntethetőek a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői.A 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetés a halálbüntetést váltotta fel, amikor azt törölték a szerbiai jogrendből. Az alapítvány tavaly november elején nyújtotta be a Szerbiai Képviselőháznak a Büntetőtörvénykönyv módosítási javaslatát.