2024. március 29., péntek

Köszönet a hősöknek

A kaponyai csatára emlékeztek – Bajmokon megkoszorúzták Töröky Pál sírját
Minden évben megemlékeznek a Szabadkáért vívott kaponyai csata hőseiről (Gergely Árpád felvétele)

Minden évben megemlékeznek a Szabadkáért vívott kaponyai csata hőseiről (Gergely Árpád felvétele)

A kaponyai csatára emlékeztek vasárnap délután a Szabadka és Bajmok között lévő emlékműnél.

– Március 15-e jelképpé vált, mert nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki – emelte ki Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere alkalmi beszédében. Mint mondta, amikor ezekben a napokban kitűzzük a kokárdát, ne csak a múltra, 1848 hőseire legyünk büszkék, hanem önmagunkra is, tudjunk öntudatos magyar emberek lenni itt, Szerbiában is, hogy utódaink büszkék legyenek majd ránk!

Az 1849. március 5-én lezajlott kaponyai csatáról Nagy Tibor történész beszélt. Ez alkalommal a szerb források felől közelítette meg az eseményeket. E források – amelyek elismerik a magyar csapatok győzelmét, a szerb erők veszteségét – kiegészítik, gyarapítják eddigi történelmi ismereteinket.

Megemlékezés a bajmoki Töröky Pál sírjánál(Gergely Árpád felvétele)

Megemlékezés a bajmoki Töröky Pál sírjánál(Gergely Árpád felvétele)

Dr. Zoltai László törzskapitány, a Fidesz monorierdei szervezetének elnöke nem először vesz részt a kaponyai koszorúzáson. Mint beszédében egyebek között rámutatott, az 1848/49-es szabadságharc óta a különböző háborúkban, harcokban sok millió magyar ember vesztette életét. Miközben kegyelettel emlékezünk a 170 évvel ezelőtti hősökre, gondoljunk rájuk is, mindenkit megillet a köszönet, aki a hazáért, a szabadságért adta életét.

Az emlékművet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Szegedi Piroska konzul asszony koszorúzta meg, Szabadka város önkormányzata nevében Horvát Tímea alpolgármester koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Paskó Csaba helyezte el a kegyelet virágait, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének nevében Magosi Zsuzsanna, továbbá az emlékművet megkoszorúzták még a VMSZ bajmoki helyi szervezetének, a Magyar Mozgalom bajmoki szervezetének, Bajmok helyi közösség képviselői, valamint a szervezők, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ és a bajmoki Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság képviselői.

A kaponyai emlékműnél megtartott megemlékezést megelőzően Bajmokon, a paprenyacsai temetőben megkoszorúzták Töröky Pál helyi szabadságharcos síremlékét, ahol Bende Zsolt plébános mondott áldást a szabadságharcban elesettek emlékére. Mindkét helyszínen a rendezvény művelődési részében felléptek a bajmoki Dózsa György MMK tagjai.