2024. március 29., péntek

Státusszimbólum

A pár évvel ezelőtti dízelbotrány kitörésekor már érezni lehetett, hogy az elektromos autók lesznek az egyik legnagyobb nyertesei az autóipart megrengető csalásoknak. Ennek a botránynak egyenes következménye, hogy nemrég a német szövetségi bíróság ítéletet hozott abban a perben, ami sokak szerint történelmi jelentőségűnek bizonyulhat. A bírósági döntés értelmében a német városok dönthetnek úgy, hogy kitiltják a legszennyezőbb autókat, de ettől függetlenül egyre több európai városból hallani hasonló törekvésekről.

A dízelbotrány után a gyártók egyre több alternatív megoldást kerestek, hogy meg tudjanak felelni az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Ilyen alternatív hajtásláncoknak számítanak a hibrid (benzines motor elektromos rásegítéssel – ezt a Toyota vitte sikerre a Prius modellel) és az elektromos motorok is. Mindkét meghajtás már jó pár éve létezik, de valahogy nem voltak elterjedtek.

Egyrészt mindenki azzal volt, hogy a dízelüzemű autók amellett, hogy gazdaságosak, olcsóak is, másrészt a hibrid és az elektromos autók olyan csúnyácskák voltak – legalábbis az én maradi ízlésemnek – hogy sokan még bottal sem piszkálták volna meg őket, harmadrészt az akkumulátorok kapacitása olyan kicsi volt, hogy a nagyvárosokon kívül életképtelen alternatíváknak bizonyultak az elektromos autók. A legéletképesebb elektromos autóval az amerikai Tesla rukkolt elő, de a jelenlegi trendeket figyelve, nem sokáig marad a piac királya.

Ha valahol, akkor most Genfben lehet látni, milyen trendek uralkodnak a gyártók között. Immár 88. alkalommal gyűltek össze Svájcban az autóipar legnagyobb játékosai, hogy bemutassák újdonságaikat és innovációikat. Több tízezer négyzetméteren 180 kiállító 900 járművet vonultat fel, és 110 világ-, valamint európai premiert tartanak. Képtelenség beszámolni az összes innovációról, azonban az idei autószalonon szépen látni, mennyire törnek elő a hibrid és az elektromos hajtásláncok.

Egyre több gyártótól lehetett hallani és látni is a tanulmányautókat, amelyek végre nem egy eltaposott, majd felfúvódott békához hasonló formaterveket követnek, hogy hibrid autókat is gyártani fog (például a luxusautókat gyártó Bentley, valamint a Volvo), valamint hamarosan már tisztán elektromos autókkal jönnek ki (Škoda, Porshe). A Škoda Fabiában egyébként többé nem lesz dízel motor, míg a Vision X-re keresztelt hobbiterepjárójuk (SUV) benzinnel, gázzal és villannyal is megy majd, a Toyota pedig az Auris esetében mellőzi a gázolajmeghajtást, lesz helyette 180 LE-s hibrid.

Az Audi e-tron még ez évben, valamikor a Jaguar I-Pace érkezése után várható, a gyártó szerint legalább 500 km-es hatótávval. Dietmar Voggenreiter, értékesítés- és marketingigazgató elmondta, hogy az autó indítására azért választották a 2018-as dátumot, mert az akkumulátor-technológia mostanra érett meg arra, hogy a vásárlók számára elégséges hatótávot tudjon nyújtani, valamint ez az az év, amikor már a töltőhálózat is olyan mértékben kiépül, hogy ne legyen probléma töltőállomást találni. Igen, Nyugat-Európában, Szerbiában még fehér holló szinten találni töltőállomásokat. A Volkswagen az elektromos Golf mellé, a már barátságosabb 400–600 kilométeres hatótávot Volkswagen ID-t akarják jövőre megvalósítani, a jövő évtizedben pedig a teljesen önvezető Vizzion ID-t, míg a BMW pedig a népszerű városi elektromos kisautó, az i3, és a szemet gyönyörködtető hibrid sportkocsi, az i8 mellé, az i4 elektromos szedánt vezetné be.

Egy szó mint száz, a robbanómotorok egyeduralkodása megtörni látszik, és annak ellenére, hogy még jó pár évet kell majd várnunk a villanyautók népautóvá válására – már csak az áruk miatt is, hiszen nem tud mindenki 40 ezer eurót fizetni értük – biztató jövőképet tudhatunk magunknak, vagy legalábbis gyermekeinknek. Hozzáteszem, hogy tavaly megugrott a hibrid és tisztán elektromos autók piaca, és az értékesítések a teljes autópiac még csak 2 százalékát adták. Mindez azonban nem áll meg, évről évre növekedni fog a piac és az őt kiszolgáló infrastruktúra.

Ugyanakkor a teljesen önvezető autók kora is itt kopogtat a küszöbünkön, amelynek köszönhetően talán a nem is olyan távoli jövőben felesleges lesz autót vásárolnunk, hiszen a jelenleg nyugat-európai nagyvárosokban igen elterjedt autómegosztó szolgáltatások még hatékonyabbak lesznek. Elég lesz egy mobiltelefonos eszközt elindítanunk és a hozzánk legközelebbi gazdátlan autó be fog parkolni a házunk elé és mehetünk majd oda, ahova akarunk. Az autótulajdonlás pedig csupán a dúsgazdagok státusszimbóluma marad, bár ha úgy nézem, lassan már most is az. Hogy ez túlzottan tudományos-fantasztikum lenne? Nem hiszem.