2024. április 24., szerda

Elmondom kedvenc versemet

A címben szereplő mottóval rendezte meg az elmúlt szombaton a zombori Magyar Polgári Kaszinó a XIII. Szavalóversenyét. A rendezvényen négy korosztályban összesen 42 versmondó lépett színpadra. A gyerekek és felkészítő tanáraik Zombor mellett Kupuszináról, Csonoplyáról, Telecskáról, Nemesmiliticsről, Bezdánból és Kúláról érkeztek.

A legkisebbek korcsoportja volt a legnépesebb ( Cselenák Kornél felvétele)

A legkisebbek korcsoportja volt a legnépesebb ( Cselenák Kornél felvétele)

Az első korcsoportban versenyző 19 harmadikos és negyedikes általános iskolás tanuló közül ketten is első díjban részesültek: Goszpity Iszidóra (Nemesmilitics) és Gardil Roland (Csonoplya). Második helyezett lett Pesti Tamás István (Telecska), harmadik Makó Bulcsú (Telecska), a nemesmiliticsi Purda Vivien pedig különdíjban részesült.Az ötödikesek és hatodikosok mezőnyében a telecskai Zsiga Márk lett az első, a zombori Juhász Barbara a második, a harmadik pedig az ugyancsak telecskai Pesti Veronika. A következő korcsoportban, a hetedikesek és a nyolcadikosok között a bezdáni Kővágó Jácint versmondását értékelte a leginkább a zsűri, a nemesmiliticsi Bagi Lea lett a második, a harmadik helyezést pedig a kúlai Fenyvesi Petronella érdemelte ki.

A középiskolások között a Szladek Laura, a gimnázium elsős tanulója aratott legnagyobb sikert, második lett Csernai Panna másodikos gimnazista, harmadik helyezést nyert GalacDóra elsős gimnazista, Hám Hilária pedig különdíjat kapott, ő a gimnázium harmadikos diákja. Mindannyian értékes könyvjutalomban részesültek a kaszinó jóvoltából.

dr.Káich Katalin professor emerita, Káló Béla színművész és rendező, valamint Fekete J.József akadémikus, József Attila-díjas író alkotta bírálóbizottság minden korcsoportról külön értékelést mondott. Megállapították, hogy jó ötletnek bizonyult az Elmondom kedvenc versemet témája, mert a gyerekek és felkészítő tanáraik zömmel kortárs költők műveit választották, amelyekkel könnyen azonosultak a kis előadók, fölszabadultan léptek színpadra, és a szavalás helyett versmondóként, tehát egy magasabb előadói szinten mutatkoztak be.

Az idei verseny szervezője, miként a korábbi 12-é, Szabó István, a kaszinó alelnöke volt.

A versengés védnöke a Magyar Nemzeti Tanács, amelyet Szlákó József képviselt a rendezvényen.