2024. március 29., péntek
A FORRADALOM ÉVFORDULÓJA

Ünnepségek a Tisza mentén

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Tisza-vidék településein is megemlékezéseket szerveznek, néhol már tartottak is ünnepséget.

Magyarkanizsán március 14-én, szerdán az önkormányzat szervezésében A szabadság dala szálljon! című rendezvénnyel emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire. 15.30-kor megemlékezést és koszorúzást tartanak a Nagytemetőben. 16 órakor a Dobó Tihamér Képtárban a Ferencváros múltját felidéző kiállítással mutatkozik be Magyarkanizsa testvérvárosa. A kiállítást bemutatja Winkelmayer Zoltán, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény főkönyvtárosa.

17 órakor ünnepi műsor kezdődik a Művészetek Házában a Tisza Néptáncegyesület közreműködésével.

Törökkanizsán a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete A szabadsághoz címmel szervez megemlékezést ma, szombaton 15 órai kezdettel a római katolikus temetőben lévő Tallián-kápolna előtt. Közreműködik a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusa, a Tiszácska leánykar, a Szőke Tisza citerazenekar, valamint az általános iskola harmadik osztályos tanulói. Ünnepi beszédet mond Újhelyi Nándor, a VMSZ községi szervezetének elnöke. A megemlékezés keretében megkoszorúzzák báró Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját.

Csókán március 13-án, kedden a Csóka Művelődési és Oktatási Központ Szabadság hajnala címmel szervez ünnepi műsort a szabadságharc tiszteletére. Beszédet mond Mészáros Kis Tibor történelemtanár, valamint föllépnek a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai. Az ünnepség 18 órakor kezdődik a színházteremben.

Adán szerdán és csütörtökön tartanak megemlékezéseket és koszorúzási ünnepségeket. A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében március 14-én, szerdán 16 órától Damjanich János honvédtábornok emlékművénél tartanak ünnepi műsort és koszorúzási ünnepséget. Fellépnek a Vadvirág HK versmondói és asszonykórusa, valamint a Pergető tamburazenekar. A rendezvényen Gaal Gergely, az országgyűlés kereszténydemokrata képviselője mond ünnepi beszédet.

Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Bartók Béla Zeneiskola és a Műszaki Iskola március 15-én, csütörtökön 13 órától tartja meg ünnepi megemlékezését a római katolikus temetőben, az 1849-es feszületnél. A megemlékezésen föllépnek a Műszaki Iskola és Bartók Béla Zeneiskola diákjai. Kedvezőtlen időjárás esetén az ünnepi műsort a könyvtár olvasótermében rendezik meg.

Zentán ma, szombaton a Felsővárosi köztemetőben 16 órától tartanak kegyeletadó koszorúzást és tiszteletadást az 1848–49-es szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél. 18 órától a Művelődési Házban Tisztelet a bátraknak! címmel szerveznek ünnepi megemlékezést.

Március 15-én, csütörtökön 11 órától a zentai városháza oszlopcsarnokában emlékműsor keretében megkoszorúzzák Batthyány Lajos grófnak, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének az emléktábláját. Az alkalmi műsorban a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola és a budapesti Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium diákjai lépnek föl. Alkalmi beszédet Rákos Judit történelemtanár mond.

Tornyoson a jövő pénteken, 16-án a Tornyosi Könyvtárban 19 órától Föltámadott a tenger, a népek tengere… címmel tartanak ünnepi megemlékezést a Herőce Polgárok Egyesülete szervezésében.