2024. április 25., csütörtök

Állásbörze 25. alkalommal

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat és az újvidéki önkormányzat szervezésében tegnap az Újvidéki Vásáron ünnepélyes keretek között nyílt meg a 25. Állásbörze, amelyen 2536 munkahelyet kínál 77 foglalkoztató.

Ami a kínálatot illeti, főként az elektrotechnika, a közgazdaság, a kereskedelem a textilipar, az élelmiszeripar és a közlekedés területén van szükség friss munkaerőre. Az Állásbörzét Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója nyitotta meg, a rendezvényen jelen volt Nikola Lovrić, az Újvidéki Vásár jogi részlegének igazgatója és mgr. Goran Sečuljski, az Újvidéki Helyi- és Gazdaságfejlesztési Iroda igazgatója is.
– Az újvidéki önkormányzat 2018-ban 1 200 000 eurót irányozott elő a foglalkoztatás támogatására. A napokban három pályázat zárult le, ezekre gyakornokok pályázhattak nyilvános munkálatokra és szakgyakorlatra. A következő napokban újabb pályázatokat írunk ki az önfoglalkoztatás és az munkahelyteremtés-támogatás terén. Ezt az évet a szakemberhiány pótlására szánjuk, ezért az önkormányzat folytatja az IT és a régi mesterségek területén a szakképzések, átképzések támogatását és megszervezését, továbbá 100 hegesztőt is kiképezünk, mert nagyon nagy a kereslet irántuk a munkapiacon. Újvidéken jelenleg 16 000 munkanélkülit tartanak nyilván, de bátorító, hogy 2017-ben a múlt évhez viszonyítva ötezerrel többen dolgoztak. Ez a növekedési trend – úgy tűnik – folytatódik, mert a hazai befektetők nagy része bővíti vállalkozását, és egyre több külföldi vállalat érkezik Újvidékre – magyarázta mgr. Sečuljski.
Zoran Martinović elmondta, a munkanélküliség csökkentéséhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy egyre kedvezőbb Szerbiában az üzleti klíma, ennek köszönhetően több a külföldi befektető.
– A foglalkoztatás terén foganatosított állami intézkedések pozitívan hatottak a munkanélküliség csökkenésére és a munkaerőpiac felélénkülésére – véli Martinović.
Snežana Sedlar, a tartományi foglalkoztatási hivatal igazgatója és a tartományi képviselőház alelnöke bejelentette, hogy a jövő heti ülésen a képviselők elfogadják majd az idei foglalkoztatási tervet, amelynek támogatására 120 millió dinárt irányoztak elő.