2024. április 25., csütörtök

Topolyai Zenei Napok

Háromszáz diák jelentkezett a kis tehetségek versenyére

A Topolyai Zenei Napok elnevezésű zenei rendezvény tizenhárom éves múltra tekint vissza. A kezdetek kezdetén Amikor a tücskök ciripelnek elnevezéssel zajlott, és hegedű, cselló, nagybőgő, valamint vonós kamarazenekar-versenyt ölelt fel. Néhány év múlva a verseny kibővült és a vonósok mellett zongoristák is színpadra álltak, majd hat évvel ezelőtt harmonika- és gitárverseny is társult a már meglévő programhoz. A múlt évben első alkalommal rendezték meg a nemzetközi jazzversenyt, amely tovább emelte a rendezvény színvonalát. Hat évvel ezelőtt Topolyai Zenei Napok elnevezéssel egyesültek a fent említett zenei versenyek, és évek óta a község legrangosabb zenei eseményeként tartjuk számon. A Topolyai Zenei Napok szervezője a helyi Alapfokú Zeneiskola. Az intézmény igazgatónőjét, Diósi Rózsát kérdeztük az idei versenyről.

- A topolyai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatja az idén is a rendezvényt. Szponzoraink szintén belesegítenek a szervezésbe, amiért nagyon hálásak vagyunk. A Topolyai Zenei Napok szervezésének nagy része természetesen rám hárul, mint a verseny igazgatójára, de segítségemre van Turuc Krisztina, a verseny titkára, Gaál József (hegedű), Zsupanek Adrianna (gordonka), Todorović Vladimir (gitár), Gábor Hella (harmonika) és Csőke András (zongora) is – mondta az igazgatónő, és kiemelte, hogy évről évre tömegesebb a rendezvény.

Az idén háromszáz diák jelentkezett a versenyre, nemcsak Szerbiából, hanem Magyarországról és Romániából is.

- Iskolánk tanulói minden évben szépen szerepelnek nemcsak a Topolyai Zenei Napok nemzetközi versenyein, hanem számos más hazai és külföldi versenyen is. Virág Réka, Alács Varró Emese, Csőke Márk, Kolompár Dejan, Bakos Viola, Bede Barbara, Petrović Andreja, Krvavac Vukašin kiemelkedő tehetségek. Sergej Skeledžija pedig az a tanulónk, aki minden versenyen abszolút győzelmet arat. Az idén a Topolyai Zenei Napok nyitókoncertjén, szombaton 19 órakor is fellép – árulta el az igazgatónő.

Az idei rendezvény március 9-től 13-ig tart, a Művelődési Ház moziterme, valamint az Alapfokú Zeneiskola felújított koncertterme szolgál a versenyek helyszínéül. Március 9-én Égi húrok elnevezéssel nemzetközi gitárversenyt tartottak, 10-én és 11-én az Amikor a tücskök ciripelnek című vonós- és harmonikaverseny zajlik, 12-én a Zenei pillanatok zongoraverseny, 13-án pedig nemzetközi jazzversenyre kerül sor. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.