2024. március 29., péntek

Nyitott szemmel a világban

Környezetismereti foglalkozást tartottak Moholon

A moholi általános iskola magyar negyedik osztálya tanítónőjük vezetésével vett részt pénteken azon a környezetismereti foglalkozáson, amelyet a helybeli Zöldike és a túrkevei Giligán Természetvédelmi és Hagyományápoló Egyesület szervezett. Amint azt Báity Ferenc, a Zöldike elnöke elmondta, a kisdiákoknál idejében ki kell alakítani a környezettudatos viselkedést. A magyarországi partnerszervezettel közösen április végéig több előadást, gyakorlati környezetvédelmi nevelési kérdéseket feldolgozó foglalkozásokat, kirándulásokat, természetvédelmi akciókat és egyéb programokat szerveznek.

A moholi környezeti nevelési program részvevői (Fotó: Gergely József)

A moholi környezeti nevelési program részvevői (Fotó: Gergely József)

Pénteken délelőtt a moholi művelődési házban (eredetileg szabadtéri foglalkozást terveztek, de a nagy sár miatt a Madárparkban nem tudták megtartani a foglakozást) egy iskolai óra keretében Szász Béla, a túrkevei Giligán (galagonya) egyesület elnöke tartott csoportos foglalkozást a 15 negyedikes diák részvételével. A kisdiákok három-három fős csoportokban feladatul kapták, hogy a művelődési ház környékén írjanak össze tíz-tíz olyan dolgot, ami tetszik, és ami nem. Ezeket azután közösen kielemezték, megbeszélték, hogy ki mennyire tudta észrevenni, mi van a környezetünkben, milyen pozitív és negatív jelenségeket vettek észre.

Ezzel a módszerrel rá lehet vezetni a gyerekeket, hogy vegyék észre azokat a dolgokat – jókat és rosszakat – a környezetükben, amelyek mellett lehet, hogy nap mint nap elmegyünk, és fel sem figyelünk rájuk. Már-már megszoktuk, hogy szemetes az utca, törött a pad, leszaggatták a plakátokat, összefirkálták a falakat. Vagy milyen jó dolog, hogy az utcát szép nagy nyírfák szegélyezik, sarjad a fű, sok ember jár kerékpárral stb.

– A Giligán és a Zöldike együttműködése több évre nyúlik vissza, közös természetvédelmi akciókat, képzéseket, foglalkozásokat szervezünk fiatalok számára, Kárpát-medence-szerte vannak akcióink, természetvédelmi programjaink, és ezen a vonalon kerültünk kapcsolatba a moholi Zöldike civil szervezettel is. Egyesületünkben az évek során rá kellett döbbenünk, hogy amíg sok embert a mindennapi megélhetési gondok kötnek le, nehéz a figyelmüket ráirányítani környezetvédelmi problémákra. Ezért elég sok szociális projektumunk is van. Például ingyenes ivóvízvizsgálatokat, egészségügyi felméréséket végzünk a tanyákon. Emellett a természetvédelmet és a hagyományos gazdálkodást népszerűsítő programjainkra kiemelt hangsúlyt fektetünk. Moholon például a bosztányosok kis területeken intenzíven gazdálkodnak, így a talaj- és növényvédelem számos kérdésével kell szembesülniük, amiben a segítségükre lehetünk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál nyertünk pénzt a moholi képzéssorozat kivitelezésére – mondta Szász Béla környezetvédelmi mérnök, a Giligán elnöke.