2024. március 29., péntek
Szófigyelő

Zsilipel

A zsilip főnév olyan mozgatható mederelzáró, levezető vagy duzzasztó szerkezetre vonatkozik, amely felhúzható vagy elfordítható táblával vízmedencének, állóvíznek, vízfolyásnak, tartóknak vízszintjét vagy vízkivételét a kívánt mértékben szabályozza. Kevésbé ismert zsilipel igei származéka, ezt részben ’vízi jármű zsilipen megy át’ konkrét jelentésben használják: Nincs nagy forgalom, de szerencsére egy sétahajó éppen zsilipel. – Ha kishajó együtt zsilipel más hajóval, a kishajó csak az után hajózhat be a zsilipkamrába.  – Melknél véget ér a Wachau, a folyón utazó ember zsilipel hajójával, majd beér a Nibelungengau Wachaunál szelídebb, de szintén szép vidékére. – Csoportosan bármikor átzsilipeljük a kishajókat, csónakokat, ugyanez lehetséges, ha éppen hajó zsilipel, ill. könnyű csónakokhoz szárazföldi csónakátemelő is van. – Elgondolkodva nézte Kaitlint, aki feszülten figyelte, ahogyan egy csónak zsilipel. – Hogyan zsilipel a túrakenu a Tiszán?

Átvitt értelmű használat esetén ’átenged vagy átmegy valahova’, illetve ’átvált valamiről valamire’ az ige értelme: Egyelőre az van, hogy zsilipel, ha elmegy a férje, a kutya szabadon van, ha megjön, becsukja. – Macedónia óránként kétszer ötven embert zsilipel, de menedékkérelmet egyetlenegyet sem fogad be. – A taps után kijőve a holdfényes udvaron még egy ideig zsilipel kifelé az ember. – Zsúfolásig teli az aula, lassan zsilipel befele a biztonsági üvegajtón a Van Gogh-közönség. – A másik zsilipel, csukogatja az ajtót a csoport mögött, és már halljuk is a mögöttünk jövő társaság zsibongását. – Okos ember mindig figyel, szeme akkor is nyitva, ha alszik, ismerve a környezetet, hátán is mellvért, agyrendszere civil számára követhetetlenül zsilipel, nincsenek tévedések. – Eszerint az egyetem a társadalmi igazságosság történeti helyreállításának eszköze, és az értelmiségbe zsilipel sokakat a korábban innen kiszorult rétegekből, osztályokból.

Különféle igekötős változatai is létrejöttek a zsilipel igének: Először a felszerelő csapat zsilipel ki, előkészíti a fedélzetet, elhelyezve a mentőbójához rögzített emelkedő kötelet, majd bezsilipel a tengeralattjáróba. – Elvileg kilenc hónap múlva zsilipel át ebbe a világba. – Forgása közben a gázáramból meghatározott térfogatokat zsilipel át a bemeneti oldalról a kimeneti oldalra. – Hanka most ér a kapuhoz. Most zsilipel át apu-világból anyu-világba... – Az Atlanti-óceán mindkét partján inkább az a politikus számít kivételnek, aki a ciklusa végeztével nem zsilipel át az üzleti életbe.