2024. április 20., szombat

Óvodások főszerepben

Pénteken kezdődött Óbecsén a kétnapos óvodapedagógus-képzés
Óbecsén a projektpedagógiával ismerkedhetnek meg az óvónők

Óbecsén a projektpedagógiával ismerkedhetnek meg az óvónők

A Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló kétnapos óvodapedagógiai szakképzésnek Óbecsén a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény volt a házigazdája. Pénteken az óvodai projektpedagógia volt a téma, erről többek között a budapesti képzésen felkészített kishegyesi Janó Mária beszélt a résztvevőknek.
– Az óvodai projektpedagógia azért fontos a számunkra, mert Vajdaságban és Szerbia-szerte mi többnyire olyan pedagógiai módszerrel dolgoztunk eddig, amely minden gyerekkel szemben egy időben ugyanazt az elvárást támasztja. Ez a gyakorlat didaktikailag jól kidolgozott témakörökkel és módszerekkel működött, de a projektpedagógia egy olyan újszerű, gyermekközpontú szemlélet, amely figyelembe veszi a 3-től 7 éves gyerekek egyéni sajátosságait, és elfogadja a közöttük lévő különbségeket is. Ennek a pedagógiai módszernek az a lényege, hogy a gyermek véleménye, ötletei és feladatmegoldó készsége jóval nagyobb hangsúlyt kap, és a gyerekek ezáltal megtanulnak tervezni is – hallottuk Janó Máriától.
A Magyarország Kormánya által támogatott 2017-es Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Vajdaság-szerte óvodaépületeket újítottak és szereltek fel, valamint 120 óvodasarkot is kialakítottak, most pedig a humánerőforrás képzése van napirenden – mondta el érdeklődésünkre Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.
– A tavaly kezdődött óvodapedagógus-képzéseken közel 100 óvodapedagógus és 20 Budapesten felkészített vajdasági képző vett részt. Jelenleg négy szemináriumot viszünk a vajdasági óvodákba. Nagyon jók a visszajelzések, hiszen például az óvodai projektpedagógia, amiről itt Óbecsén is szó van, a vajdaságiak számára szinte ismeretlen volt, de a többi téma is ugyanilyen fontos. Megpróbáljuk mind a négy képzésünket az összes vajdasági óvónőhöz eljuttatni – mondta el Petkovics Márta.
Óbecsén összesen 25 helybéli és környékbeli óvónő vesz részt a kétnapos képzésen.