2024. március 28., csütörtök

Újabb továbbképzés az óvodapedagógusoknak

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megvalósuló képzésekbe már közel százötven vajdasági magyar óvodapedagógus kapcsolódott be
A nagykikindai továbbképzést Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg

A nagykikindai továbbképzést Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg

Cselekvő, felfedező tevékenység szervezésének módszertana az óvodában címmel szervezett kétnapos továbbképzést a Magyar Nemzeti Tanács az óvodapedagógusok számára a nagykikindai Továbbképző Központban a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A rendezvényre a helybeliek mellett Begaszentgyörgyről, Magyarcsernyéről, Nagybecskerekről, Nezsényből, Temerinből és Ürményházáról is érkeztek résztvevők.
A továbbképzés péntek délelőtti megnyitójának kezdetén Savanović Erzsébet, a Dragoljub Udicki Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóhelyettese üdvözölte az egybegyűlteket, majd Svetlana Milić, a Dragoljub Udicki Iskoláskor Előtti Intézmény megbízott igazgatója és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke mondott köszöntőt, ezt követően pedig kezdetét vette a munka, amelynek központi témái a köznevelési törvény óvodai nevelést érintő változásai, az óvodai nevelés országos alapprogramja és a tanulás korszerű értelmezésének jellemzői voltak. A továbbképzés második napján pedig egyebek mellett a pedagógus szerepéről a gyermek fejlődésének segítésében; a cselekvő, felfedező tanulás értelmezéséről a mindennapi élethelyzetben; illetve a cselekvő, felfedező tanulást segítő programok kidolgozásának módszertani kérdéseiről lesz szó.
– 2017-ben indult el a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, amelynek keretében ezen a héten már a hetedik és nyolcadik továbbképzésünket hívtuk életre a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A múlt év novemberében és decemberében megtartott négy továbbképzésen összesen több mint száz óvodapedagógus vett részt, a múlt hétvégén megtartott adai és zentai rendezvényeinken kb. ötvenen voltak jelen, csakúgy, mint a mostani nagykikindai és óbecsei továbbképzéseinken – mondta el lapunknak nyilatkozva Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, hozzátéve, mindez azért tekinthető rendkívül fontosnak, mert ilyen módon is szeretnének lehetőséget biztosítani az óvodapedagógusoknak arra, hogy újabb ismeretekre és újabb tapasztalatokra tegyenek szert, amelyeket azután a mindennapi munkájukba is be tudnak építeni.
– Fontos kihangsúlyozni, hogy minden esetben akkreditált továbbképzésekről van szó, amelyeket a Vajdasági Pedagógiai Intézettel való együttműködésünknek köszönhetően tudtunk akkreditáltatni. Így ezekre a kétnapos képzésekre minden esetben két-két pontot kapnak a résztvevők. Az eddigi visszajelzések rendkívül pozitívak, hiszen ezeknek az összejöveteleknek az előadói olyan vajdasági óvodapedagógusok, akik tavaly októberben részt vettek egy hosszabb budapesti képzésen, és az ottani jól bevált módszerekre és több éves tapasztalatokra épülő ismereteiket próbálják átadni az itthoni kollégáiknak. Az elmúlt hónapok során az óvodák részéről több megkeresés is érkezett hozzánk, amelyekben azt kérték tőlünk, hogy hozzájuk is vigyük el ezeket a továbbképzéseket annak érdekében, hogy ezáltal minél több óvónő számára lehetőséget biztosítsunk a programba való bekapcsolódásra – magyarázta Jerasz Anikó, aki elmondta, az óvodafejlesztési program keretében emellett folyamatban van az óvodaépületek felújítása és fejlesztése, a játéksarkok megérkeztek mind a 129 olyan iskoláskor előtti intézménybe, amelyekben magyar nyelven is folyik a munka, és hamarosan mindegyik óvoda meg fogja kapni azokat a játszótereket is, amelyeket a program keretében előirányoztak számukra.
– Egyes helyszíneken már a tavalyi év végén sikerült felállítanunk ezeket a játszótereket, a többi helyszínen pedig, ahol az időjárási viszonyok eddig nem tették lehetővé ezeknek a munkálatoknak az elvégését, a közeljövőben kerülnek felállításra. A felújítási munkálatok is jól haladnak, sok óvodában már be is fejeződtek, különös tekintettel azokra, amelyek esetében belső munkálatokra került sor, legyen szó akár a csoportszobák vagy a vizesblokkok felújításáról, a berendezések cseréjéről vagy egyéb hasonló dolgokról. Azon intézmények esetében viszont, amelyeknél külső munkálatokat terveztünk, a felújítások a közeljövőben fognak megkezdődni – hangsúlyozta Jerasz Anikó, hozzátéve, a program keretében előirányzott tevékenységeket a jövőben is folytatni fogják.
– Céljaink között szerepel, hogy ezeket a képzéseket még két körben megszervezzük, hiszen akkor válik teljessé a kör, vagyis akkor jutunk el oda, hogy minden község minden iskoláskor előtti intézményébe elvigyük mind a négy témánkat. Reményeink szerint az első kör megszervezésére már áprilisban sor fog kerülni, a másodikéra pedig az ősz folyamán. Ezen túlmenően a Magyar Kormánynak köszönhetően az idén is folytatódni fog a tavaly megkezdett óvodafejlesztési program, amelynek keretében mind a felújítások és az eszközbeszerzések, mind a humánerőforrás-fejlesztés szempontjából újabb lehetőségek nyílnak majd meg az óvodák előtt – fogalmazott a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.