2024. április 26., péntek

Egyre több a szegény Zomborban

Az év első két hónapjában megugrott a szociális ellátást igénylők száma mind a városban, mind a falvakban. A Szociális Központ kimutatása szerint januárban 3527 család részesült szociális segélyben. Januárban és februárban újabb 800 kérelem érkezett be, amikor az illetékes minisztérium jóváhagyja ezeket, a pénzsegélyben részesülők száma 4300 és 4400 közé emelkedik. Ezeknek a családoknak mindegyikében van munkaképes, de tartósan munkanélküli személy. A családok mellett szociális ellátásban részesülnek a rászoruló egytagú háztartások és munkaképtelenek is, így a segélyből élők száma még nagyobb.
A pénzbeli támogatás összegét a fogyasztói árak előző félévben számított alakulása arányában határozzák meg, jelenleg ez 8200 dinár a segélyre jogosult esetében. A háztartásában élő minden további személy ennek a felét kapja, a kiskorú gyerekek számára erre még 0,3 százalékot rászámolnak. Összegezve: egy négytagú család havi 17.000 dinár körüli segélyre számíthat. A munkaképesek esetében kilenc hónapon át jár a pénzsegély, az év további három hónapjában valahogy föl kell találniuk magukat.
A segélyre szorulóknak több mint a fele falun él. Az utóbbi néhány évben sokan munka nélkül maradtak a falvakban, ráadásul a mezőgazdasági termelés gépesítése folytán idénymunkából is egyre kevesebb van. Azok a fiatal nők, akiknek sikerül elhelyezkedniük valamelyik gyárban, a gyerekszülés után otthagyják a munkahelyüket, a falvakban ugyanis nincs bölcsőde, így az asszonyok a gyerekneveléssel és a háztartás vezetésével törődnek. Miután elfogy a végkielégítés vagy megszűnik a munkanélküli segély, ők is szociális támogatásra szorulnak.
Az ellátmány elnyeréséhez számos igazolás szükséges. Bizonyítani kell, hogy az érintett munkaképes személy bejelentkezett a munkaközvetítőbe, hogy semmiféle nyugdíjat nem kap, hogy nincsen adótartozása, hogy nincs a birtokában fél hektárnál nagyobb termőföld, hogy gyermekei rendszeresen járnak iskolába stb. Az önálló jövedelemszerzésre alkalmatlanoknak a munkaképtelenségüket kell igazolniuk.
Az ellátmány rendszeres, minden hónap végén megérkezik az előző hónapra szóló összeg.
A legsúlyosabb anyagi helyzetűek néhány városi juttatásra is számíthatnak, egyszeri pénzsegélyre, a népkonyhára, a temetkezési költségek megtérítésére.