2024. március 28., csütörtök

Arany János, a nép ajkán továbbélő versei

A topolyai Művelődési Ház színháztermében vendégszerepelt a Hungarian FolkEmbassy és Hetényi Milán. Népdalok a kornak – Arany János, a nép ajkán továbbélő versei címmel tartottak lemezbemutató koncertet, mely az Arany János-emlékév keretében készült, és járta be a Kárpát-medencét.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A lemez üzenete: Nem létezik műköltészet a népköltészet nélkül, és fordítva. Arany költészetére ugyanaz a formai egyszerűség, ugyanaz a letisztultság jellemző, mint a népdalokra. Arany János nem csupán merített a népdalokból, helyenként meg is jelölve a forrásdallamot, hanem számos műve folklorizálódott, termékenyen hatva a paraszti költészetre.

A Hungarian FolkEmbassy (Magyar Népzenei Nagykövetség) 2013 óta működik azzal a céllal, hogy országos és nemzetközi szinten is képviselje a feldolgozatlan vonós magyar népzenét. Az utóbbi években számos helyen felléptek, mint például Tajvanon, Észtországban, Pakisztánban, Hongkongban, vagy Indonéziában. Az esten elhangzott többek között a Mátyás anyja, a Rákócziné, a Rab gólya, A betyár, a Rásüt az esthajnal csillag, és a Népdalok a kornak című megzenésített vers is.