2024. április 19., péntek

Csantavéren és Bajmokon biztosítva az egész napos egészségügyi szolgálat

A csantavéri egészségház (Fotó: Gergely Árpád)

A csantavéri egészségház (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Egészségház döntésével összhangban Csantavér és Bajmok helyi közösségek területén március elsejétől megszűnt a délutáni mentőszolgálat és az éjjeli orvosi ügyelet. A döntéssel kapcsolatban a VMSZ szabadkai városi szervezete a múlt héten közleményt adott ki, amelyben felszólította a Szabadkai Egészségház igazgatóját, hogy vizsgálja felül döntését. Pénteken a Szabadkai Egészségházban megtartott sajtótájékoztatón dr. Mihaela Budimski sajtószóvivő elmondta, hogy új döntés született, amelynek értelmében ismét lesz egész napos egészségügyi ellátás Csantavéren és Bajmokon.

Dr. Mihaela Budimski (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Mihaela Budimski (Fotó: Gergely Árpád)

– A káderállományra vonatkozó terv értelmében a Mentőszolgálatban korlátozott az alkalmazottak száma (23 orvos, 35 technikus és 32 sofőr). Az alkalmazottak rövidített munkaidővel dolgoznak, és a szabadságuk is hosszabbított. A munkatörvény értelmében a nehéz munkakörülmények miatt rövidített munkaidőben alkalmazott orvosokat és egészségügyi nővéreket nem alkalmazhatják ezen az időn felül, ugyanakkor az egészségvédelemről szóló törvény értelmében az egészségügyi intézményben a meglévő káderállománnyal kell biztosítani az egészségügyi szolgáltatás folytonosságát. A legelfogadhatóbb megoldás értelmében az általános orvosi szolgálat orvosai és egészségügyi nővérei a hét minden napján este nyolctól éjfélig, szombaton pedig 14 órától 24 óráig, valamint vasárnap reggel nyolctól éjfélig tartanak ügyeletet a szabadkai Mentőszolgálat rendelőiben. Csantavéren és Bajmokon a Mentőszolgálat munkanapokon este nyolctól reggel hétig tart ügyelet, hétvégén pedig szombat délután két órától hétfő reggel hét óráig, valamint állami ünnepeken. Már mától mindkét településen állandó jelleggel lesz egészségügyi ellátás – mondta dr. Mihaela Budimski.

Négy közlekedési baleset

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az elmúlt 24 órában négy közlekedési baleset történt a város területén. Az orvosi csapatok összesen nyolc sérültet láttak el, akik közül öt személyt a Szabadkai Közkórházba kellett szállítani.