2024. március 29., péntek

Budapesten táncolt a Kiscimbora

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ifjúsági néptánccsoportja is fellépett a múlt szombati Néptáncantológián

A Kőketánc, a KMV és az InterEtno Fesztivál néptáncvetélkedőinek többszörösen díjazott ifjúsági tánccsoportja, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében működő Kiscimbora egy héttel ezelőtt ismét lehetőséget kapott arra, hogy fellépjen a Budapesten megtartott Ifjúsági Néptáncantológián.

A csapat Szegeden az Országos Ifjúsági Néptáncvetélkedő gálaműsorán is már többször fellépett, Egerben pedig eddig háromszor nyerték el a legjobbnak járó fesztiváldíjat.
– A gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályban megszervezett Néptáncantológiára szakmai ajánlás, illetve pályázat útján lehet bekerülni. A Kiscimbora táncegyüttes a tavalyi teljesítménye alapján léphetett fel ezen a gálaműsoron. Ezért a meghívásért több rangos fesztiválon kellett bizonyítani tánctudásunkat az anyaországi szakmai elit előtt – tudtuk meg Cseszák Balázstól, aki Cseszák Korcsik Anikóval a csoport vezetői és koreográfusai. Az óbecsei táncosok Dömötörözők címmel gömöri táncokból álló műsorszámmal léptek fel Budapesten állandó kísérő zenekarukkal, a Fokossal.
– A Néptáncantológián a néptáncosok legjobbjai lépnek fel egy egész estés, egyetlen alkalommal bemutatott gálaműsoron, amikor felszabadultan, a versenyek feszültsége nélkül léphetnek színpadra. Nagy dicsőség az, hogy ennek az eseménynek mi is a részesei lehettünk. Igyekszünk majd megfogadni az építő kritikákat, és beépíteni, felhasználni a további munkánkban – mondta el Cseszák Balázs.
Magyarország kulturális életének rangos eseménye a több évtizedes múltra visszatekintő, a Martin György Néptáncszövetség által évente megszervezett Néptáncantológia, amelyen az előző év legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit láthatja a közönség. A gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek mellett az utóbbi években egyre növekvő igény mutatkozott a 14–18 éves korosztályú fiatalok bemutatkozására is, akiknek a műsorában több száz néptáncos és népzenész lépett színpadra.