2024. április 19., péntek

Jogsegély, büntetések, ösztöndíjak

A magyarkanizsai képviselő-testület üléséről

A magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnapi ülése rendhagyó módon most csak tizenegy rendes napirendi pontot tartalmazott. Mindet el is fogadták. Ezek főleg rendeletekről és programokról szóltak.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Rendeletet hoztak a községben való jogsegélynyújtásról, meghatározták, kik azok, akik ingyen kérhetik ezt a szolgáltatást. Orosz-Vass Márta jogász elmondta, tavaly 110 esetben folyamodtak jogsegélyért az önkormányzathoz, zöme ingyenes volt, de az ebből származó bevételre is kitért, mely mintegy 110 ezer dinárt tett ki. A javaslatban foglaltatott, hogy ingyenes jogsegélynyújtásra jogosult az az állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel Magyarkanizsa területén rendelkező személy, aki anyagi helyzetére való tekintettel bizonyos jogosultságait nem lenne képes érvényesíteni anélkül, hogy azzal ne veszélyeztetné a saját vagy a vele közös háztartásban élő családtagjainak megélhetését. Ők a pénzbeli szociális segélyezettek, a gondozási és ápolási pótlékban részesülők, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a legutóbbi hat hónap során munkanélküliként szereplők, a pénzbeli szociális segély iránt kérelmet benyújtott, hatvan évnél idősebb személyek és a családi erőszak áldozatai.

Rendeletet hoztak a község területén lévő mezőgazdasági területek, fölszerelések és építmények védelmét szolgáló intézkedésekről és a mezei károk megakadályozásáról is. Igaz, hogy 2008-ban már történt hasonló rendelethozatal, de az akkori nem fedi le a mostani állapotokat. Huzsvár Ervin illetékes kitért a mezőőrszolgálatra, mely elengedhetetlen a polgárok védelmében is. A büntetőrendelkezések értelmében 5000 dinárral büntethetők azok, akik más területéről terménymaradványokat szednek össze, 15 000 dinárt kell fizetnie annak, aki más mezőgazdasági területén kárt okoz, ugyanígy büntetendő az erdősáv elszántása, csakúgy mint a mezsgyekaró kiszántása. A legnagyobb, 50 000 dináros pénzbírsággal jár az, ha jogi személy tiltott helyen legeltet vagy terel jószágot.

A sportolói ösztöndíjakról szóló rendeletet a sporttörvény miatt kellett módosítani. Ezentúl 15–23 éves kor közötti tehetséges fiatal amatőr sportolók részesülhetnek sportolói ösztöndíjban, az eddigi 12–24 éves korhatár helyett.

A legnagyobb érdeklődést az Orom és Békova között épülő hulladéktároló ügye váltotta ki, aminek a tesztidőszaka már el kellett volna, hogy kezdődjön március elsején. Góli Csilla, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója elmondta, hogy mivel a kivitelezőt az EU-delegáció választotta, nekik nincs hatásuk erre, így sajnos sűrűn módosul a határidő.

A kérdések és indítványokban a képviselők elsősorban a hóeltakarításra vonatkozóan kérdeztek. Szarapka Ede, a képviselő-testület alelnöke hangsúlyozta, hogy egy ekkora község területén nem tud a sózó és a hótúró egy időben odaérkezni, de járva a környékbeli községeket, mondhatja, hogy a hóeltakarítás a legmagasabb szinten volt.