2024. április 25., csütörtök

Megbuktathatják a kormányt

Belgrád egyre türelmetlenebbül követeli a koszovói szerb községek közösségének a megalapítását
Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

A szerb államvezetés képviselői mind élesebb hangnemben marasztalják el a pristinai vezetést, amiért semmibe veszi a brüsszeli párbeszéd során aláírt korábbi megállapodásokat. Belgrád elsősorban amiatt neheztel Pristinára, amiért még szinte semmit nem tett a koszovói szerb községek közössége megalapításának érdekében.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter ezzel kapcsolatos álláspontja egyértelmű: “Ha nem alakítják meg a szerb községek közösségét, akkor meg kell dönteni a koszovói kormányt”. Mint hozzátette, ha a pristinai vezetés képtelen megalakítani a községek közösségét, vagyis ha bebizonyosodik, hogy teljes egészében felfüggesztette a brüsszeli megállapodás végrehajtását, akkor a Szerb Lista képviselőinek meg kellene fontolniuk a hatalomból való kivonulás lehetőségét, ez pedig a kormány bukásához vezetne.

Ivica Dačić külügyminiszter sem leplezte érzelmeit. Mint azt kifejtette, a koszovói albánok és a nemzetközi közösség egy része „hazudik” Aleksandar Vučićnak, eszük ágában sincsen semmiféle kompromisszumot elfogadni, számukra egyedül az a fontos, hogy Szerbia elismerje Koszovó államiságát. Végső ideje, emelte ki Dačić, hogy a koszovói albánok és a nemzetközi közösség színt valljon: „Most akkor van brüsszeli megállapodás, vagy nincsen?”

A szóban forgó megállapodást Catherine Ashton, Hashim Thaçi és jómagam írtuk alá. Kizárólag azért írtam alá, mert a megállapodás előirányozza a szerb községek közösségének a megalapítását. A közösség megalapításának érdekében Szerbia számos engedményt tett, egyebek mellett beleegyezett abba, hogy a szerbiai intézmények integrálódjanak a koszovói intézményekbe. Tűrhetetlen, hogy mindennek ellenére továbbra is arról vitázunk, hogy egyesek alkalmazzák-e a megállapodást, vagy sem – fogalmazott Dačić.