2024. március 29., péntek

Százötvenezer dinár büntetés az indokolatlan fegyverhasználatért

Szigorítások várhatók a közrendről szóló törvény értelmében

A Köztársasági Képviselőház tegnap folytatta a napirenden szereplő pontok közül azoknak a törvényeknek az általános vitáját, amelyek a közbiztonságot és a belügyet érintik. A legnagyobb súlyt a rendőrségről, a menedékjogról és az idegenekről szóló törvényre helyezték, de a képviselők felszólalásukban hangsúlyozták a közbiztonság jelentőségét is.

Fotó: Ótos András (Archív)

Fotó: Ótos András (Archív)

Miután lehetőség nyílt a képviselői kérdések feltevésére, többen éltek is vele. Tájékoztatást kértek többek között a március 4-én megtartott belgrádi helyhatósági választások során történt szabálytalanságokról. Felmerült a kormány átszervezése szükségességének a kérdése is.

Ana Stevanović, az Elég volt! mozgalom képviselője a nőnap alkalmából a kormányfőtől azt kérdezte, mikor adják vissza az állapotos nőknek és a kismamáknak azt a pénzt, amit a kormány megvont tőlük.

Gordana Čomić, a Demokrata Párt képviselője, tekintettel arra, hogy az év eleje óta a családon belüli erőszak során kilenc nőt és három férfit gyilkoltak meg, jelentést kért a családon belüli erőszak megfékezésével foglalkozó törvény alkalmazásának eredményességéről, vagyis arról, hogy hány esetet jelentettek, hány kockázatfelmérés történt, és hány esetben rendeltek el sürgős eljárást, hány bírósági eljárás indult, és hányat fejeztek be a törvény életbe lépése óta.

Felmerült Koszovó és Montenegró határának a demarkációs vonala is. Sanda Rašković Ivić, a Szerbia megmentéséért mozgalom képviselői csoport képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak a koszovói Szerb listának nyújtott támogatása, a Koszovó és Montenegró közötti határvonalról szóló megállapodás ratifikációja valójában a szerbiai Alkotmány megsértése, hiszen határ csak Szerbia és Montenegró között létezhet és létezik.

Marinika Tepić, az Új Párt képviselője Goran Trivan környezetvédelmi miniszterhez és Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszterhez intézte kérdését. Arra szeretett volna választ kapni, miért rejtegetnek a pancsovai Petrohemija gyár területén több tonna rákkeltő azbesztet és ólmot. Arra szólította fel Trivan minisztert, hogy ebben az ügyben kérjen tájékoztatást a vállalat igazgatóbizottságában helyet foglaló feleségétől.

Marko Atlagić, a Szerb Haladó Párt köré csoportosuló koalíció képviselője a belügyminisztériumtól azt kérte, erősítse meg, hogy Dragan Đilas polgármestersége idején a belgrádi városi köztisztasági vállalat számlájáról 374 millió dinárt tulajdonított el az úgynevezett szemétmaffia.

A nap további részében a képviselők mindenekelőtt a rendőrségről szóló törvényről tárgyaltak, amelynek kapcsán a Szerb Radikális Párt képviselői kiemelték, ellenzik a rendőrség amerikaizációját, véleményük szerint a törvénynek nem a külföldi előírásokhoz kellene alkalmazkodnia, csakis a nemzet érdekeihez. Rámutattak, a rendőrök fizetését meg kell emelni, hiszen naponta kockáztatják az életüket, ugyanakkor a közlekedésbiztonság érdekében több közlekedési rendőrt kellene az utcákra küldeni, hogy betartassák a szabályokat.

A menedékjogról és az idegenekről szóló törvény módosítása kapcsán a Szerb Haladó Párt képviselői közül többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy Szerbia jól kezelte a migránsválságot. Segítséget nyújtott a bajba jutott embereknek, ugyanakkor sikeresen eltörölte az előítéleteket, amelyekkel a Közel-Keletről érkezett migránsok Szerbiára tekintettek.

Szót ejtettek a közrendről szóló törvény módosításairól is. Kiemelték, a gyerekek és a lakosság biztonságát szem előtt tartva emelnék a robbanóeszközök és az indokolatlan fegyverhasználat kapcsán kiszabott büntetéseket. A pirotechnikai termékek használata esetében, ha az veszélybe sodorhatja a lakosság egészségét, a pénzbüntetést az eddigi 10–50 ezer dinárról 50–100 ezerre emelnék, vagy 40–120 óra közhasznú munkára.

Fegyverrel való lövöldözés vagy fegyverimitáció használata esetén a büntetés 100–150 ezer dinárra növekszik.