2024. április 25., csütörtök

Hasznos pályaválasztási tájékoztatás

Több ezer vajdasági középiskolás az újvidéki oktatási kiállításon
Az oktatási vásár ünnepélyes megnyitója

Az oktatási vásár ünnepélyes megnyitója

Tegnap Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár az Újvidéki Vásár Maszter Központjában ünnepélyesen megnyitotta az Útmutató elnevezésű oktatási kiállítást.
A megnyitót követően az illetékes titkárok meglátogatták a kiállítókat.
Nyilas Mihály titkár elmondta: a tartomány több éve segíti az oktatási vásárt Újvidéken, hogy a diákok és a szüleik jó döntéseket hozzanak, amelyek megalapozzák egész életüket. Az egész oktatás integrált, egységes rendszer Szerbiában, Vajdaságban: az óvodától a doktorátus megszerzéséig, de még utána is, hiszen élethosszig tartó oktatásról beszélünk.
Nagyon fontos a tájékoztatás, a pontos információ a végzős általános iskolások számára, de még fontosabb, amikor a gimnázium vagy a középiskola diákja eldönti, melyik felsőoktatási intézményben mely szakot válassza. Ebben segít az Útmutatók elnevezésű oktatási vásár, amely 13. éve kerül megrendezésre. Tavaly óta az oktatási titkárságnak eszközöket sikerült biztosítania arra, hogy ide utazhassanak a középiskolások egész Vajdaságból, és ne csak a helybeli tanulók legyenek biztosan itt. A titkárság a diákok költségeit pályázat útján fedte le. Ezúttal is, mint tavaly, több mint hetven középiskola pályázott. Ennek köszönhetően több mint ötezer középiskolás és több mint négyszáz középiskolai oktató, tanár látogatja meg a vásárt. E jelenlét alapján a titkárság képviselői már a vásár első napján az oktatási kiállítást sikeresnek tartják. A nagy látogatottság ösztönözte a kiállítókat, hogy még tartalmasabban mutassák meg a kínálatot, és próbálják meggyőzni a diákokat, hogy éppen azt az iskolát válasszák, amelyet ők képviselnek.
A cél, hogy a diákok és a tanáraik úgy távozzanak a kiállításról, hogy utána jó döntéseket hozzanak az ajánlat, a kínálat alapján. Az említett témákban pedig olyan tudást szerezzenek, amely majd segíti őket a továbbiakban, a mindennapi munkában, a mindennapi tanulásban az oktatási intézményekben.

Izgalmas kísérletekkel is vonzóvá lehet tenni egy adott középiskolai szakot

Izgalmas kísérletekkel is vonzóvá lehet tenni egy adott középiskolai szakot


A szabadkai Politechnikai Középiskola végzős diákjai, Fályol Sarolta, Elek Szanella, Kollár Andrea, Gere Kitti, Anabella Kujundžić is a továbbtanulási kérdéseikre keresnek választ az újvidéki oktatási vásáron. Óvónői, kertészettudományi, építészeti szak érdekli őket. Van azonban olyan is, aki még tanácstalan közülük, hogy mit is válasszon. Arančić Dancsa Gyöngyi tanár, okleveles építészmérnök hozta el végzős osztályát a kiállításra. Kérdésünkre elmondta, hogy a diákokat az egyetemi felvételi érdekli. Tájékozódni szeretnének a tantárgyakról, a felkészítőről, a magyar nyelven való továbbtanulási lehetőségekről, valamint az ösztöndíjakról és a diákotthonban való ellátásról. Kiemelte, a diákok tisztában vannak azzal, hogy nem fogják teljes egészében magyar nyelven folytatni a tanulmányaikat, viszont jónak tartja, hogy van rá lehetőségük, főleg az első évben, hogy
folyamatosan szokjanak hozzá ahhoz, hogy szerb nyelven folyik majd az oktatás.

A könyvvásáron kínált kiadványokat is szívesen böngészték a fiatalok és idősebbek egyaránt

A könyvvásáron kínált kiadványokat is szívesen böngészték a fiatalok és idősebbek egyaránt


– Hallottam, vannak karok, amelyeken megengedik, hogy a gyerekek egyes tantárgyakból magyar nyelven vizsgázzanak. Úgy gondolom, már az is nagyon nagy segítség, hogy maga a fölkészítő magyar nyelvű lehet. Mire néhány hónap múlva a vizsgaidőszakra kerül sor, az egyetemisták csak bátrabbak lesznek a szerb nyelv használatában – mondta az osztályfőnök, aki végigkíséri a diájai pályaválasztását.
Az oktatási titkárság támogatja a vásár más programjait is, amelyeket a tartomány biztosított. Folytatják az együttműködést a diákparlamentekkel, képviselőik folyamatosan jelen vannak a kiállításon. Ma 11 órakor a diákok és a tanárok számára Vicsek Annmamária oktatási államtitkár bevezetője után Miša Avramović pszichológus bemutatja a PISA-tesztelést, amelyre Vajdaság 47 középiskolájában kerül sor. A középiskolákról való tájékoztatást maguk a középiskolások végzik egy projekt keretében, amelyet egyelőre az újvidéki középiskolások valósítanak meg szombaton 11 órától. Ha ez sikeres lesz, akkor Nyilas Mihály szerint ez a gyakorlat minden bizonnyal a titkárság támogatásával kiszélesül az egész tartományra.
Az ingyenes oktatási vásár keretében a tegnapi nap folyamán dr. Snežana Ukropina beszélt a fiataloknak a drogfogyasztásról és más, az általános és középiskolás diákokra leselkedő veszélyekről, dr. Dragana Balać pedig az egészséges életről tájékoztatta őket a kerekasztal-beszélgetésen.