2024. április 25., csütörtök

Marad a vízlecsapolási illeték

Nagy felháborodást keltett a temerini földművesek körében a Vajdaság Vizei Közvállalat értesítése, miszerint a köztársasági kormány nem vette figyelembe a tavalyi nagy szárazságot és az ebből fakadó aszálykárt. A kormánynak a vízlecsapolási illeték fizetéséről szóló rendelete szerint 2016-hoz hasonlóan továbbra is hektáronként 1200 dináros lecsapolási díjat kell majd fizetniük a földtulajdonosoknak. A 2017-re és 2018 első három hónapjára vonatkozó végzéseket az elkövetkező két hónapban postázzák az illetékesek. A további kilenc hónapra a végzéseket az év végéig küldik ki.

Mivel megváltozott a vizekről szóló törvény, a magánszemélyeket a lecsapolási illetékkel többé nem az adóhatóság, hanem az újvidéki székhelyű Vajdaság Vizei Közvállalat terheli. A közvállalat számításai szerint a lecsapolási munkálatok évente mintegy 3 milliárd 650 millió dinárt emésztenek fel, s ennek mindössze a 32 százalékát fedezi a lecsapolási díjból származó bevétel.

Temerinben az összeírás szerint 1716 mezőgazdasági vállalkozást tartanak számon, a legtöbb közülük családi vállalkozás (98,9 százalék), a többi jogi személy. Mezőgazdasággal 3458-an foglalkoznak a községben. A családi gazdaságokat 80 százalékban férfiak vezetik.