2024. április 24., szerda

Fenyegetés a tribün miatt

Nagybecskereken egyre élesebb a vita a városnév-változtatási kezdeményezés kapcsán

Félő, hogy akár tettlegességgé fajul Nagybecskereken a város nevének esetleges megváltoztatása körüli vita.

Erre a veszélyre elsőként a Petrovgrad egyesület sajtótájékoztatóján figyelmeztettek, amikor is Budimir Jovanović üzletember, a városnév-változtatás kezdeményezője kijelentette, hogy egyre több sértő megjegyzést hallani azok számlájára, akik azt akarják, hogy a város kapja vissza a Petrovgrad nevet, amelyet a két világháború közötti időszakban viselt néhány évig.
Közben a város nevének megtartása mellett korteskedők bejelentették, hogy szombaton egy (újabb) tribünt tartanak, amelynek a vendége lesz többek között Ivan Ivanji, Borka Pavićević, Miloš Vasić, Teofil Pančić is. A tribün bejelentése után azonban a világhálón megjelentetett kommentárokban halálos fenyegetést intéztek azok számára, akik netán elmennének a vitaestre. A fenyegtő pedig Ivan Radosavljević, a Srbski ponos egyesület vezetője. A fenyegetésről értesítették a nagybecskereki rendőrséget, így nincs kizárva, hogy a szombati tribünt a helybeli kultúrközpontban rendőri felügyelet mellett tartják meg.
A fenyegetést tegnapi közleményében elítélte a SKASKA civil szervezet és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki városi szervezete is.