2024. április 18., csütörtök

Pályázati lehetőségek

Kishegyes község önkormányzata pályázatokat írt ki civil szervezetek, művelődési és sportegyesületek támogatására

Kishegyes község önkormányzata az idén is pályázati úton támogatja a község területén tevékenykedő civil szervezeteket, valamint sport- és művelődési egyesületeket. Sándor István, a községi tanács civil szervezetekért felelős tagja arról számolt be lapunknak, hogy az idei kiírás nem különbözik a tavalyitól.

Az Endukas Lovasklub hagyományos lovas felvonulása az Anna-napokon (Lakatos János felvétele)

Az Endukas Lovasklub hagyományos lovas felvonulása az Anna-napokon (Lakatos János felvétele)

– Különösebb módosítás nincs, csak egy apró technikai változtatást eszközöltünk: ez alkalommal elég, ha egy példányban adják át a pályázati dokumentációt. A pályázatot március elsején írtuk ki, mert azt megelőzően vártuk az egyesületek elszámolását. Csak amikor mindegyik átadta, akkor történt meg a kiírás. Pályázat beadására az egész év folyamán lehetőség van, pontosabban a pályázati keretösszeg felhasználásáig. Az év során két-három alkalommal fogjuk felnyitni a beérkezett pályázatokat. Arra biztatom a civil szervezetek képviselőit, hogy mihamarabb adják át pályázataikat, hogy már az első felnyitáskor kapjanak eszközöket – mondta el Sándor, majd kiemelte, hogy egy egyesület az év során vagy két projektumra, vagy egy projektumra és egy működési tevékenységre adhat át pályázatot.

Tavaly 45 pályázatot támogatott az önkormányzat, mert ennyi felelt meg a formai és a technikai követelményeknek. Összesen kb. 2,7 millió dinár támogatást osztottak ki a civil szervezetek között. Legtöbb esetben az egyesületek általános tevékenységeire adtak pénzt, de sok esetben utazásra is igényeltek eszközöket. Az egyesületek nagy számban pályáztak hagyományőrző rendezvények megszervezésére is, amik közül sok visszatérő esemény. Az önkormányzat támogatta a helyi lap, a Szó-Beszéd megjelenését, és néhány esetben könyvkiadásra is adott pénzt – számolt be Sándor.

A művelődési egyesületek számára már az év elején kiírták a támogatási pályázatot –mondta el Kovács Károly, Kishegyes község polgármesterének ifjúsági és sportügyekkel megbízott segédje.

– A művelődési egyesületek január 15-ig számolhattak el az előző évben elköltött eszközökkel. A község területén minden egyesület eleget tett ennek, és már az idei évre vonatkozóan is adtak át pályázatokat. Az idén a költségvetés mintegy 8 millió dinárt irányzott elő művelődésre. Községi szinten a magyar lakosság számaránya meghaladja az 50 százalékot, és a támogatások kiosztása ehhez igazodik. A Magyar Nemzeti Tanács pozitívan véleményezte azokat a támogatásokat, amiket a magyar művelődési egyesületek kapnak – mondta el Kovács.

A sportegyesületek ugyancsak leadták elszámolásaikat az év elején, így már február elején kiírtuk az idei pályázatokat. Ennek a keretösszege 7 millió dinár – mondta el a polgármester segédje, aki kiemelte, hogy a támogatott egyesületek közül több kiváló eredményeket ért el.

– Az Endukas Lovasklub szép eredményeket ért el köztársasági ügetőversenyeken, távlovaglásban, valamint állandó képviselői Kishegyesnek a Vajdasági Vágtán. Emellett az Anna-napok rendezvénysorozatnak is aktív szervezői. Külön említést érdemel a Dombos Asztaliteniszklub, az U14-es csapatuk országos bajnokságon a második lett – mondta el Kovács, majd hozzáfűzte, hogy a sportpályázat is egész évben nyitva van.

Az önkormányzati pályázatok megtalálhatók Kishegyes község honlapján (http://www.maliidos.com), ahonnan szerb, magyar és montenegrói nyelven is letölthetők a szükséges űrlapok.