2024. április 25., csütörtök

Átalakítanák a kormányt

Sajtóértesülések szerint négy minisztérium élére kerülhet új vezető

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szinte biztos abban, hogy hamarosan sor kerül a köztársasági kormány átalakítására. Vulin értékelése szerint csakis haszon származhat abból, ha felülvizsgálják a miniszterek munkáját, majd a sikeresek eredményét elismerik, a kevésbé hatékonyakat pedig leváltják. Éppen ezért helyezkedett arra az álláspontra, hogy a belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg az előrehozott köztársasági parlamenti választásokat is meg kellett volna tartani – jegyezte meg a politikus.

Ezt megelőzően a Prva tv olyan értesülések birtokába jutott, hogy a hamarosan esedékes kormányátalakítás során négy minisztérium élére kerülhet új vezető.

A Prva tv azt is tudni véli, hogy a kormányátalakítást ugyanakkor ejtik meg, amikor a belgrádi városi képviselő-testület megválasztja a főváros következő polgármesterét. Sajtóértesülések szerint Vladan Vukosavljević művelődési miniszternek biztosan mennie kell, helyére pedig Jelena Trivan, a Hivatalos Közlöny jelenlegi igazgatója, a Demokrata Párt valamikori tisztségviselője kerülhet. Feltehetőleg Goran Knežević gazdasági minisztert is leváltják, Siniša Mali, Belgrád jelenlegi polgármestere kerülhet a helyére. Más sajtóértesülések szerint Mali nem Kneževićet, hanem Dušan Vujović pénzügyminisztert váltja majd. Egyesek szerint Vujović személyes okokra hivatkozva hamarosan lemond tisztségéről, mások szerint viszont leváltják, mivel a szerdán befejeződött Kopaoniki Üzleti Fórumon közölte, hogy csak akkor támogatja a bérek és a nyugdíjak ismételt növelését, ha biztonságosnak tartja ezt az intézkedést az állami költségvetés stabilitása fenntartásának szempontjából. A kormány és Aleksandar Vučić államfő viszont mindenáron növelni szeretné a béreket és a nyugdíjakat.

A Prva tv szerint Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert Zoran Radojičić válthatja. Emellett a kormányátalakítás során megalakítanák az infrastrukturális minisztériumot, amelynek élére Goran Vesić, Belgrád jelenlegi városi menedzsere kerülhet – közölte bennfentesekre hivatkozva a Prva tv.

A jó gyakorlatot folytatni kell – fejtette ki Ana Brnabić miniszterelnök, válaszolva az újságírói kérdésre, hogy lesz-e kormányátalakítás. Mint hozzátette, a szóban forgó téma nyitott. A kormányfő nem kívánt bővebben nyilatkozni, mert mint mondta, az ilyesmit nem a sajtó hasábjain szokták lebonyolítani. Ha lesz kormányátalakítás, akkor biztosan a miniszterek eddigi eredménye lesz a vezérelv – szögezte le Brnabić.

Ivica Dačić kormányfőhelyettes és a Szerbiai Szocialista Párt elnöke nem ódzkodik a kormány átalakításától, sőt, az ellen sem lenne kifogása, hogy „helyette Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter kerüljön a külügyminisztérium élére”. Dačić nem indokolta meg, hogy miért éppen saját minisztériumát vagy Jadranka Joksimovićot említette a lehetséges kormányátalakítás kontextusában.

Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke egyelőre semmit nem hallott a lehetséges kormányátalakításról, de ha erre esetleg sor kerül, semmi kifogása nem lenne ellene. Az átalakítás új lendületet adhat a kormánynak – állapította meg Mihajlović.