2024. április 20., szombat

Újdonságokban nem lesz hiány

Mi újság a szabadkai Október 10. Általános Iskolában?
Az igazgatónő

Az igazgatónő

A szabadkai Október 10. Általános Iskolában több reform működik sikeresen. Az iskolában szerb–német, és magyar–német tagozatok működnek, így a diákok a nyolcadik osztály végén nyelvvizsgát tehetnek. Október 10-én új kazánt kaptak, ezenkívül tovább pályáznak az iskola bővítésére, felújítására. A részletekről Romić Gizellával, az iskola igazgatónőjével beszélgettünk.
Milyen felújításokra készülnek az idén?
– Reméljük, hogy ebben az évben sikerül az iskolafolyosó tetőszerkezetének felújítását, cseréjét megvalósítani. Jelenleg a tetőn szalonitborítás van, ami nem megfelelő, és nagyobb eső idején be is ázik. A tavalyi évben átadtunk egy pályázatot a tartományi titkárságnál, így egy részét el tudtuk készíteni a dokumentációnak, idén a másik részét pótoljuk, tehát a munkálatok elvégzésnek részletes kidolgozását készítjük el. Továbbá abban is reménykedünk, hogy megfelelő pályázatokat írnak ki, és ezáltal alkalmunk adódik az iskola bővítésére, valamint az étkezőhely bővítésére. Jelenleg az egyetemi központtól szerezzük be az ebédet, ők megfelelő konyhával és megfelelő minőségű étellel rendelkeznek. Az étkezőnk túl kicsi, és a gyerekek csak három váltásban tudnak ebédelni. Az uzsonnát meg tudjuk oldani így, de ha nagyobb lenne az étkezőnk, akkor a gyerekek ehetnének együtt, könnyebb lenne az ebéd megszervezése. Az, hogy itt főznénk-e, több dologtól függ.

Az Október 10. Általános Iskola

Az Október 10. Általános Iskola


Mi a helyzet az iskolai egyenruha bevezetésével? Az önök iskolája hogyan fogadja ennek az újdonságnak az ötletét?
– Nem olyan rég ült össze a szülők tanácsa, most a szülői értekezleten fogják megbeszélni a felmerülő kérdéseket. Az uniformis árának kifizetése a szülők részéről problémát okoz, anyagilag az uniformis bevezetése megterhelő lenne. Természetesen, ha a minisztérium kötelezővé teszi, akkor meg tudjuk oldani, akár egy egyenpólóval, amin szerepelne az iskola logója. Jelenleg viszont nem szeretnénk egyenruhát, így csak akkor vezetnénk be, ha kötelező lenne.
A tavalyi év újításai a testnevelési órákat és az informatikát is érintette. Önöknél hogyan valósul meg a plusz kötelező testnevelés és a kötelező informatikaóra?
– Ezeket a plusz testnevelési órákat úgy valósítjuk meg, hogy negyedévenként több alkalommal szervezünk aktivitást a gyermekek számára, például közös korcsolyázást, sétát, kerékpártúrát, valamint csapatversenyeket, ahol a gyermekek kötetlenül sportolhatnak. Ami az informatikát illeti, azzal nálunk nincs változás, hiszen az informatika eddig is elsőbbséget élvezett. Sokan a kötelezővé tétel előtt is ezt választották.
Ha már az informatikáról beszélünk: az önök iskolájában lesz elektronikus napló?
– Az elektronikus napló olyan elvárás a mai világban, ami mindenképpen kell, hogy szerepeljen az oktatási rendszerben. A környező országokban ez már működik. Mi a próbaprogramban nem vettünk részt, mert még folyamatban van a napló bevezetése, ezért valószínűleg lesznek változások. Ha kialakul a megfelelő változat, ami minden iskolában kötelező lesz, akkor mi is alkalmazni fogjuk. Számunkra nagyon fontos, hogy a szülők tudjanak a gyermekek eredményeiről, és ne csak számokban mutassuk ki a gyermekek előmenetelét, hanem beszélgethessünk a gyerekekkel és a szülőkkel egyaránt.

A vándorbot

A vándorbot


Milyen programokra, projektekre készülnek a 2018-as évben?
– A kétnyelvű oktatást 2011/12 óta alkalmazzuk, és azóta ezen dolgozunk folyamatosan. A gyerekek felkészülnek arra, hogy nyolcadikban nyelvvizsgát tegyenek német nyelvből. Ennek az előkészületei már folynak, hiszen ez egy hosszadalmas folyamat. A kétnyelvű oktatás egy olyan lehetőség, ami valóban értékes, mert egy elismervényt kapnak a gyerekek a nyelvtudásukról. Ezért ezt a programunkat a továbbiakban is erősíteni szeretnénk. Az idén pedig mi leszünk a Kárpát-medencei Betlehemes találkozó házigazdái, a vándorbot is most nálunk van, amely 5 országot szimbolizál. A rendezvény szlogenje az, hogy Öt országból egy nyelven, hiszen a diákok Ukrajnából, Szlovákiából, Romániából, Magyarországról és Szerbiából érkeznek, és közösen adnak elő betlehemes játékokat karácsony idején. Ez még messzebb van ugyan, de már most készülünk rá, mivel nagyon szép esemény lesz.