2024. március 28., csütörtök
EDU-EXPO 2018

Itthon magyarul továbbtanulni

A felsőoktatási intézmények kínálata mellett az MNT ösztöndíj-lehetőségeiről, az Európa Kollégiumba való jelentkezésről is szó volt a szabadkai oktatási kiállításon

Végzős középiskolás diákokkal telt meg a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar díszterme szerdán, ahol első alkalommal szervezték meg az EDU EXPO oktatási kiállítást. Az egynapos kiállításon 8 intézmény képviseltette magát, amelyek magyar nyelven kínálnak továbbtanulási lehetőségeket, ösztöndíjakat, programokat.
– Majdnem 200 diák érkezett hozzánk a kiállításra. A diákok Szabadka középiskoláiból érkeztek. Új ez a diákoknak is, a jövőben viszont szeretnénk, ha visszatérnének erre a kiállításra, és segítenék a végzősöket – tudhattuk meg Soós Nórától, a karrierépítő központ és az MTTK munkatársától.
A rendezvényen a jelenlévőket dr. Josip Ivanović köszöntötte, mint házigazda. Kiemelte, hogy ez a rendezvény azért fontos, mert bár az Oktatási Vásár Újvidéken csütörtöktől (mától) látogatható, az nem szólítja meg külön a magyarokat, míg az EDU-EXPO kiállításon kifejezetten a vajdasági magyar diákok lehetőségeit mutatják be. A rendezvény megnyitóján jelen volt dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi segédtitkár is, aki kiemelte, bízik abban, hogy a rendezvény által eljut mindenkihez az, hogy itthon is lehet magyar nyelven továbbtanulni.
– Vajdaság területén 9 szakfőiskola van, megközelítőleg 6500 hallgatóval, az Újvidéki Egyetem karain pedig mintegy 50 ezer hallgató van. Ezekre a szakokra, főiskolákra mindenki jelentkezhet, és felvételizhet magyarul, csak kérvényezni kell, ami a Vajdasági Képviselőház határozata alapján lehetséges, és tavaly 238 hallgató élt ezzel a lehetőséggel. Fontos, hogy az itthoni továbbtanulás által a fiatalok a tudásukkal, kreativitásukkal és kitartásukkal, ami jellemzi a vajdasági magyarokat, hozzájáruljanak önmaguk, a családjuk és a nemzetünk elismeréséhez, érvényesüléséhez és felemelkedéséhez.
A Magyar Nemzeti Tanács képviselői is jelen voltak a rendezvényen, akik az érdeklődőknek bemutatták a programjaikat és ösztöndíj-lehetőségeiket.
– A szervezők és a Magyar Nemzeti Tanács nem titkolt szándéka, hogy felkeltse az érdeklődést a végzősökben a szülőföldön való továbbtanulás iránt, bemutassa azokat a hazai felsőoktatási intézményeket, ahol magyar nyelvű képzésen folyik az oktatás, ismertesse a különböző, továbbtanulást támogató programokat, úgy, mint a szerb nyelvi felzárkóztató kurzust, a felvételi felkészítő programot, a Magyar Nemzeti Tanács által nyújtott ösztöndíjra és az Európa Kollégium szabad férőhelyeire való jelentkezés pályázati feltételeit – emelte ki köszöntőbeszédében Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke.
A köszöntések után Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának felelőse bemutatta az MNT által biztosított programokat, lehetőségeket és ösztöndíjakat, valamint a CMH Iroda képviselője is bemutatta az irodát. Az oktatási intézményeken kívül jelen volt az Európa Kollégium, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is, amelyek első alkalommal vettek részt ehhez hasonló rendezvényen.