2024. március 29., péntek
VAJDASÁGI GAZDASÁGI KAMARA

Hatékonyabb állásfoglalás a biomassza terén

Tegnap tartották meg Újvidéken, a Vajdasági Gazdasági Kamarában az Energetikai és Bányászati Csoport első ülését, amelyen a csoport tagjai megvitatták a 2018. évre vonatkozó tevékenységek ütemtervét.

Az energiatakarékos közlekedés, a bioüzemanyag, az elektromos járművek, valamint a biomassza felhasználási módjai lesznek a főbb témakörök az idei tanácskozásokon és kerekasztal-beszélgetéseken.

Zoran Trpovski és Branislava Lepotić Kovačević (Fotó: Ótos András)

Zoran Trpovski és Branislava Lepotić Kovačević (Fotó: Ótos András)

Branislava Lepotić Kovačević, a Vajdasági Gazdasági Kamara energetikai és bányászati csoportjának elnöke kiemelte, hogy a bioüzemanyag felhasználási módja egyelőre magas falakba ütközik hazánkban. Hozzátette, hogy e tekintetben nem Szerbia az egyetlen, hiszen több európai ország is felhagyott a bioüzemanyag használatával, annak irracionálisan magas ára miatt.

Az elektromos járművek alkalmazási hulláma azonban előbb-utóbb Szerbiát is érinteni fogja, erre azonban idejében fel kell készülnie az országnak – véli Branislava Lepotić Kovačević, és kiemelte, hogy a jövőben definiálni kell az erre vonatkozó előírásokat.

A biomassza területén Vajdaságban eddig csupán kisebb projektumok valósulhattak meg. A csoport tagjai egyetértettek abban, hogy hazánkban nincs megfelelő biomasszapiac. A különféle technológiák alkalmazása elkerülhetetlenné válik a jövőben a biomassza előállítása terén. Az ülés résztvevői a bankok szerepének fontosságát emelték ki a biomasszához kötődő projektumok megvalósításában. A mintegy negyven pénzügyi intézmény közül csupán három foglalkozik ezzel a szegmentummal Vajdaságban – hangzott el az ülésen.

Munkáshiány mutatkozik a hazai kőolajiparban, s ennek okai a szakképzett munkaerő elvándorlásában és a képzések magas összegében keresendő. Branislava Lepotić Kovačević szerint a kőolajvállalatok szövetségének támogatása a munkaerőhiány megszüntetésében szintén a csoportosulás idei feladatai közé tartozik.

Zoran Trpovski, a Vajdasági Gazdasági Kamara energetikai és bányászati csoportjának titkára elmondta, hogy a jövőben nemcsak a tanácskozásokra, hanem a kamarák közötti együttműködésre is figyelmet fordítanak.