2024. április 18., csütörtök

Rákkeltő anyagok az újvidéki hulladékgyűjtőben

Illegálisan tárolták a veszélyes hulladékot a városi iparnegyedben – Ki viszi el a szemetet?

A csődeljárás alatt álló újvidéki HINS vegyipari gyár telephelyén január végén megtalált 1816 tonna veszélyes hulladék egyebek között nehézfémekkel teli kőolajhulladékot, rákkeltő anyagokat is tartalmaz, veszélyezteti az emberek egészségét és a környezet épségét – jelentette ki Nemanja Erceg tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkársegéd. Az újvidéki Dnevnik napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a veszélyes hulladék tárolásáról szóló információkat a tartományi adminisztráció a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökségtől (BIA) és a kruševaci Felső Ügyészségtől kapta. Az adatok szerint a HINS Újvidéken 2014–2016-ig halmozta fel a veszélyes hulladékot. Erceg beszámolója szerint ebbe az említett 1816 tonnába nem számolták bele a föld alatti medencékben tárolt hulladékot. Egyelőre nem tudni, milyen mennyiségben van jelen a telephelyen ekképp tárolt szemét, s milyen mértékben szennyezte a környezetet az utóbbi években.

Az újvidéki Alapfokú Ügyészség már bűnvádi eljárást folytat a hulladéktározó jelenlegi bérlője, a Step trans vállalat felelős személyei, továbbá az Eko-karika cég ellen, a tartományi titkárság pedig hamarosan felszólítást tesz közzé, melyben az érintett vállalatokat a szóban forgó veszélyes anyagok megfelelő eltávolítására kényszeríti. Ha nem tesznek eleget ennek a felszólításnak, sajnos a köztársasági, tartományi és a helyi önkormányzati szerveknek kell gondoskodniuk saját eszközeikkel arról, hogy a hulladék ne maradjon a HINS telephelyén – közölte nyilatkozatában Erceg.

Arra a kérdésre, hogy a hulladéktárolási engedélyt kiadó, s azt ellenőrző laboratóriumok hogyan követhettek el mulasztást, s miért nem vették észre, hogy milyen hulladékot raktároznak Újvidéken, Erceg elmondta, az érintett cégek hamis iratokkal eszközölték ki a tárolási jóváhagyásokat. A vállalatoknak engedélyük volt fűtőolaj gyártására, s amikor a hulladékkal teli ciszternákat szállították, voltaképpen fűtőolajat tüntettek fel az iratokban.

A jelenlegi bérlőt, a Step Trans vállalat tulajdonosát január végén, a hulladék feltárásakor őrizetbe vették. Az újvidéki 021-es Rádió hírportálja beszámolt arról, hogy a veszélyes hulladék Fehértemplomról érkezett az újvidéki ipari zóna raktárába, megfelelő engedélyek nélkül. A nagy mennyiségű mérgező anyagot Újvidék ipari negyedében tárolta a HINS telephelyét bérlő Step Trans, amelyet eredetileg nemzetközi szállításra és áruforgalom végzésére jegyeztek be. A tulajdonosnak 2012 óta volt ugyan engedélye veszélyes hulladék tárolására, de csak 32 tonnányira, itt viszont 1.816 tonna mérgező anyagra bukkantak a hatóságok.

Az ügy kapcsán megszólalt Goran Trivan környezetvédelmi miniszter is, aki elítélte a visszaélést. Mint mondta, feltehető, hogy a hulladékolaj bizonyos részét fűtésre is felhasználták. „El tudják képzelni, hogy milyen veszélyeket rejteget magában a fűtés ilyen mérgező anyaggal” – tette hozzá.

– Felvetődik bennem a kérdés, hogyan gondolkodhat valaki így, mit sem törődve azzal, hogy mindennek milyen következményei lesznek a lakosságra, a bioszférára, a földre, a föld alatti vizekre – jelentette ki a miniszter, aki a nép és az állam ellen elkövetett bűnténynek tartja a történteket, s véleményének adott hangot, hogy a bírságok kiszabásakor is ekként kell kezelni az ügyet.

A tartományi környezetvédelmi titkárság illetékesei közölték, hogy mintát vesznek a környező kutak vizéből is, hogy kiderítsék, mekkora szennyezettséget okozott a hulladék a környéken, és milyen intézkedésekre lenne szükség a károk elhárítása érdekében.