2024. április 23., kedd

Az életminőség javítása érdekében

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara révén konduktorok kinevelése várható a térségünkben

Jelenleg is folyik a konduktorképzés elindításának előkészítése, és az elmúlt időszakban megvalósult előrelépéseknek köszönhetően akár már az idén megkezdődhet a szakemberképzés, jelentette be a Magyar Nemzeti Tanács és a Semmelweis Egyetem Pető András Kara keddi zentai sajtótájékoztatóján dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának megbízott dékánja.

Perpauer Attila és dr. Zsebe Andrea a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

Perpauer Attila és dr. Zsebe Andrea a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

– A Semmelweis Egyetem Pető András Karával 2015 óta folytatunk együttműködést. Az első évben három helyszínen szerveztünk szűréseket, majd nem sokkal később életre hívtuk az első háromhetes intenzív kurzusunkat is. Ez azért volt fontos számunkra, mert ezáltal egy olyan módszert hozhattunk be Vajdaságba, amely óriási jelentőségű a központi idegrendszeri sérülésekkel élők életminőségének javításában – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, hozzátéve, a fejlesztőpedagógiai program a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű programja.

– A kurzusokba beépítettük a korai fejlesztést, amelynek keretében a konduktorok a gyerekekkel foglalkoznak. Ide azok jelentkezhetnek, akik CP-ben szenvednek, illetve veleszületett vagy szerzett központi idegrendszeri sérülésekkel küzdenek. A fiatal felnőttek és a felnőttek számára meghirdetett foglalkozásokra elsősorban azokat a személyeket várjuk, akik stroke utáni kezelésre szorulnak, illetve Parkinson-kórban vagy szklerózis multiplexben szenvednek. Fontos, hogy térségünkben is meghonosítsuk azokat a módszereket, amelyekkel az ilyen betegségekkel élő személyek életminősége jelentős mértékben javítható. Az intenzív kurzusok ettől az évtől kezdve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ együttműködésével valósulnak meg. Zentán jelenleg is tart egy ilyen kurzus, amelyen több mint harminc fő vesz részt, és további kurzusokra számíthatnak az érintettek. Folyamatosan szervezünk szűréseket is, amelyekre egyre többen jelentkeznek, és ez arra enged következtetni, hogy térségünkben is egyre többen ismerik fel a Pető-módszerrel történő fejlesztésben rejlő lehetőségeket – magyarázta a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, hozzátéve, terveik szerint március 20-án és 21-én Muzslyán szerveznek szűrést, a későbbiekben pedig Nyugat-Bácskára is szeretnék kiterjeszteni az ilyen irányú tevékenységüket.

– A magyar kormány támogatásával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával immár negyedik éve tart a Magyar Nemzeti Tanáccsal közös projektumunk, amelynek keretében eddig mintegy százötven gyermeket és közel harminc felnőttet láttunk el. A projektum keretében megvalósuló intenzív kurzusokhoz alkalmanként két-három olyan szakembert biztosítunk, akik konduktor végzettséggel rendelkeznek. Nagyon szeretnénk, ha ez a fajta konduktív fejlesztés minél több helyszínen meg tudna valósulni – emelte ki dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának megbízott dékánja, hozzátéve, a múlt évtől kezdve gyakorlóterületként is bevonták a képzésükbe a vajdasági projektumot.

– Ez azt jelenti, hogy a budapesti konduktorképzésben részt vevő hallgatóink közül minden alkalommal két vagy három személy eljöhet az itteni intenzív kurzusokra, és azok keretében teljesítheti a szakmai gyakorlatának egy részét. Ez komoly előrelépés, ugyanis azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Tanács biztosítja számunkra azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan szakmai munkát tudjunk végezni, amely megfelel a képzés követelményeinek. A Magyar Nemzeti Tanáccsal való együttműködésünk újabb lépéseként jelenleg is folyik a szakemberképzés elindításának előkészítése. A legfontosabb célunk az, hogy a szakembereket itt, helyben tartsuk, hiszen ezáltal válna lehetővé az, hogy ne csak intervallumnevelés révén, hanem a budapesti módszertani központunk szakmai felügyeletével folyamatosan is elérhetővé tegyük a konduktív fejlesztést a térségben. Ennek megvalósításában nagy előrelépést jelentett a tavaly átadott Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, amelynek köszönhetően minden adottá vált az oktatáshoz, így akár már a közeljövőben megkezdődhet a magyarországi kihelyezett képzéssel járó akkreditáció, valamint a meglévő képzéseink meghirdetése is – fejtette ki dr. Zsebe Andrea, aki elmondta, a Kárpát-medence területén már tizenhat helyszínen szerveznek konduktív ellátást, ami példa nélkülinek tekinthető, hiszen mindezt kevesebb mint öt év alatt sikerült megvalósítaniuk.

– A konduktív ellátáson kívül ezeken a helyszíneken rendszeresen szervezünk szűréseket is. Hangsúlyoznám, hogy a konduktív nevelés nem csodaszer, és nem alkalmas minden idegrendszeri sérüléssel élő gyermek vagy felnőtt számára. Azért biztosítunk mindig konduktor szakembert is a szűrésekhez, mert a központi idegrendszer sérüléseiből adódó problémák közül nem mind teszi lehetővé ezt a fejlesztést. Ilyen esetekben nem azért nem segítünk, mert nem szeretnénk, vagy nincs rá kapacitásunk, hanem azért, mert csak azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek tudjuk felajánlani ezt a fajta segítséget, akik esetében az alapproblémát az idegrendszer valamely olyan sérülése okozza, amelyből dominánsan mozgássérülés alakul ki. A társdiszfunkciók nem jelentenek problémát, a vezető tünetnek azonban a mozgássérülésnek kell lennie. Ezt a területet is érinti az a probléma, hogy egyre több balesetből származó központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermek, fiatal felnőtt és felnőtt van. Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a felnőttellátás iránt is, ugyanis egyre több agyvérzéses beteg van, és egyre nagyobb számban jelenik meg a szklerózis multiplex, illetve a Parkinson-kór is. Ezek a sérülések maradandóak. Nem mondhatjuk, hogy a sérülések megszűnnek, viszont az önálló életvitelre vagy a lehető legnagyobb önállósággal járó életvitelre való felkészítést segíti ez a módszer.