2024. április 24., szerda

Vadetetés a pacséri határban

Nem csak kilövik, etetik is az állatokat a vadászok

Az utóbbi hetekben tapasztalt téli időjárás következtében a vadállomány intenzívebb takarmányozása zajlik a pacséri határban. A falu valamivel több, mint 7800 ha-os településen kívüli területén megközelítőleg 450 őzt, a nem csekély természetes populáció mellett mintegy 800 tenyésztett fácánt tartanak számon. Emellett a megcsappant nyúlállomány számának növekedésében reménykednek tavaszra a helyi Fácán Vadászegyesület tagjai – nyilatkozta Nemes Norbert, helyi vadőr.

– Akkor, amikor összefüggő hótakaró borít odakint mindent, vagy kemény jegesedés tapasztalható a határban, gyakrabban járunk ki etetni. A pacséri szántóföldek melletti bokrosokban közel 60 etetővel ellátott ponton, vagy régi tanyák védettséget biztosító területén szórunk ki első sorban szemes takarmányt: kukoricát, búzát és ocsut. Az állatok nagyon szeretik a csöves kukoricát, és minőséges hereszénát is viszünk ki. Eddig mintegy 250 kg. takarmány sót is kijuttattunk, ami ebben az időszakban, amikor az őzek agancsa fejlődik, nagyon fontos ásványi anyag forrás a patásoknak. – nyilatkozta a vadőr, aki elárulta azt is, hogy a néhány napig tartó kemény hideg nem okozott kárt a pacséri vadállomány számában.

– A hóval borított határt – az időjárási viszonytól függően - szinte napi szinten be kell járni. A vadmozgást mutató nyomok, a kihelyezett takarmány fogyása jelzi az állatok igényeit. Alkalom adtán egyedül, vagy önkéntes vadásztársaimmal szervezetten etetünk, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani, hogy idejüket, adott esetben járművüket nem sajnálva szívügyüknek tekintik a falu vadállományának a sorsát. - mondta Nemes Notbert.