2024. március 19., kedd

Nők a nőkért

Óbecsén bemutatkozott a nemrég megalakult női képviselő-testületi háló

Díszülésen mutatkozott be Óbecsén szerdán a nyilvánosság előtt is a tavaly decemberben megalakult községi női képviselő-testületi háló. Az ünnepségen, amelyen Vajdaság és Újvidék női parlamenti hálójának a képviselői is megjelentek, Erdély Lenke, a 2013-ban megalakult tartományi női parlamenti háló koordinátora üdvözölte elsőként az óbecsei szervezetet. Elmondta, rendkívül fontos a női községi képviselő-testületi és parlamenti hálók közötti együttműködés és tapasztalatcsere a nőket érintő kérdések megoldása, a figyelemfelkeltés és a nyomásgyakorlás érdekében.
Szilágyi Edit, a községi képviselő-testület képviselője felszólalásában az óbecsei szervezet prioritásaiként a lakosság tájékoztatását, a betegségek és az erőszakos cselekmények megelőzését, valamint a képzések fontosságát emelte ki. Az önkéntességen alapuló, pártok feletti óbecsei női képviselő-testületi háló első koordinátora Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese lett, és a koordinátorok háromhavonta váltják majd egymást.
Jelena Brankov Čerevicki, az önkormányzat nemek közötti egyenjogúságának ügyeivel megbízott koordinátor elmondása szerint a statisztikai adatok Óbecsére vonatkozólag is azt mutatják, hogy a nők jelentős hátrányban vannak a foglalkoztatás terén, a munkaerőpiacon ugyanis nehezebben kapnak munkát, viszont könnyebben elveszítik, mint a férfiak.