2024. április 26., péntek

Lobbanékony kezdet, békés befejezés

Új személy irányítja a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárságot – A lemondás híre és az egészségügy határozta meg a tegnapi képviselőházi ülést

Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási felekezetügyi titkár lemondása kavarta fel az indulatokat a Tartományi Képviselőház tegnapi, 18. ülésének első részében. A hatalmi Szerb Haladó Párt képviselői és maga Igor Mirović kormányfő is állították, hogy egyszerű lemondásról, új tisztség miatti önkéntes távozásról van szó, a Szerb Radikális Párt tagjai azonban kötötték az ebet a karóhoz, állítván, jobb ismerői a helyzetnek, s mérget mernek rá venni, hogy kirúgás, menesztés történt, amelyet, mellesleg, üdvözölnek.

Dragana Milošević az új művelődési és tájékoztatási titkár (Ótos András felvétele)

Dragana Milošević az új művelődési és tájékoztatási titkár (Ótos András felvétele)

Leginkább Danijel Radić radikális képviselő felszólalása korbácsolta fel a kedélyeket, aki azt mondta, a távozó titkár „a kocsmából osztogatta a támogatásokat”, de ezt is rosszul csinálta, mert csak azoknak jutott, akik a zenei élet részét képezték, ahogyan maga a titkár is. Amikor Mirović szót ragadott, s kérdőre vonta a képviselőt, hogy esetleg nem azt fájlalja-e, hogy az általa irányított tévécsatorna maradt pénz nélkül a pályázatokon, Radić az emelvénynél sorolni kezdte a szerinte haladó pártinak számító visszaéléseket a helyi médiumokban. Pásztor István házelnök arra kérte a vitázó feleket, hogy a témáról beszéljenek, s ne kiabáljanak be a felszólalás alatt a másiknak, ennek azonban kevés foganatja volt. A radikális képviselő többszöri figyelmeztetés után sem kívánt a napirendhez visszatérni, így Pásztor megvonta tőle a szót. Amikor az intézkedés ellenére sem akarta elhagyni a szószéket, a parlament elnöke negyedórás szünetet volt kénytelen elrendelni, hogy békésen oldja fel a kialakult konfliktust. A vita a szünet után már nyugodt hangnemben folytatódott, a képviselők tudomásul vették Štatkić lemondását, s a titkárság élére a kormány javaslatára Dragana Miloševićet, a Szerb Haladó Párt eddigi tartományi képviselőjét választották meg. Mirović elmondása szerint az eddigi titkár a Tartományi Művelődési Intézet, leendő művelődési központ munkatársaként folytatja karrierjét.

A radikálisok már az ülés előtt kifogásolták azt is, hogy egyik javaslatukat nem tűzték napirendre. Đurađ Jakšić frakcióvezető elmondta, több mint 30 ezer aláírást gyűjtött össze a párt azért, hogy Vajdaságban is létrejöjjön egy, a nišihez hasonló orosz-szerb humanitárius központ. Elismerte, hogy a törvényes határidő még nem járt le, s a házelnök a következő ülés egyik témájául is választhatja a kezdeményezést. A tartományi kormányfő a témával kapcsolatban újságíróknak elmondta: semmi kifogása sincs a niši humanitárius központ ellen, de annak megvannak a kapacitásai arra, hogy Vajdaságban is segítsen, ha arra szükség lesz a jövőben, így nem látja okát egy ugyanilyen stáb létrehozásának a tartományban. Szerinte legfeljebb politikai célok érvényesítése végett szállhat síkra valaki mellette.

GÁZ- ÉS VÍZÜGYEK

A területrendezési tervek és az egészségügyi programok kapcsán összhang uralkodott (Ótos András felvétele)

A területrendezési tervek és az egészségügyi programok kapcsán összhang uralkodott (Ótos András felvétele)

Területrendezési tervekről, egészségvédelmi programok sokaságáról és belső adminisztrációval kapcsolatos kérdésről is döntött tegnap a Tartományi Képviselőház. Napirenden szerepelt a Futak–Belcsény és a Réva–Jazak–Letenka gázvezetékek infrastrukturális projektumához kötődő területrendezési terv elképzelése, de a szerémségi Száva menti régióhoz kapcsolódó vízgazdálkodási terveket is megvitatták, amelyek célja a vízgyűjtés, vízelvezetés és -tisztítás megoldása. A parlament elfogadta az előírások és egyéb képviselőházi döntések közzétételére vonatkozó módosítási javaslatokat, továbbá a csehországi Ústí nad Labem-i kerület és Vajdaság közötti régióközi együttműködésről szóló egyetértési nyilatkozatot. A tartományi regionális területrendezési terv 2015. és 2016. évi megvalósításáról is tájékozódtak a képviselők, továbbá döntést hoztak a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatóbizottságának személyi változásairól.

FEJLESZTÉSEK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

Az éles vitával tarkított kezdettel ellentétben a folytatásban széles körű támogatást kaptak a javasolt egészségügyi intézkedések, melyek között van a terhességmegtartás elősegítését célzó program daganatos megbetegedések esetében, a pajzsmirigy, cisztás fibrózis, terhesség alatti magas vérnyomás, mentális zavarok, cukorbetegség, meddőség, a stroke kezelését szorgalmazó program is. A részleteket az ülésen doc. dr. Zoran Gojković egészségügyi titkár ismertette, a sajtó képviselőit pedig Mirović emlékeztette: a Vajdasági Klinikai Központ nemrégiben kapott új MRI-készüléket, a regionális kórházakat CT-vel szerelték fel, angiográfiai termeket helyeztek üzembe, 21 gépjárművet vettek a kevésbé fejlett önkormányzatoknak. Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy Újvidéknek egy általános kórházra is szüksége lenne, mert az egészségház és a legmagasabb szintű ellátást nyújtó klinikai központ mellett igény lenne rá. Dr. Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője az egészségügyi beruházásokat méltatta, kiemelte, most 40 millió dináros támogatást kap az ágazat, a várólisták megszüntetése a cél.

Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságért, valamint Aleksandar Zelenski, az Elég volt! képviselője az ülés összehívásának módját kifogásolta, egymás után ez már a második ülés, amelyet tíz napon belüli határidővel hívtak össze, ezzel szerintük ellehetetlenítik a képviselők ellenőrző funkcióját, kérdések feltevésének a lehetőségét. Csonka szorgalmazta a Hivatalos Lapban közzétett előírások teljes szövegének kisebbségi nyelvekre történő lefordítását is.