2024. április 25., csütörtök

Duzzadnak a folyók

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa szerint nem indokolt a 2014-es árvízhez hasonló katasztrófától tartani

Szerbia déli régiójában a Déli–Morava és több mellékfolyója is kilépett medréből az elmúlt napokban, több száz hektár termőföldet és utcákat, házakat elárasztva. Doljevac községben a hirtelenül kezdődő hóolvadás, valamint a kiadós esőzés miatt földcsuszamlás indult el, emiatt 12 személyt kellett kimenteni, négy házban, egy utcában és egy kisebb hídban pedig kár keletkezett. Žitorađe környékén több termelő fóliasátrában is kár keletkezett. Az ország déli térségében a belvizek is gondokat okoznak. Eddig Zaječar, Žitorađe, Prokuplje és Doljevac helyi önkormányzatok területén rendeltek el az illetékes szervek rendkívüli helyzetet.

Tekintettel arra, hogy múlt héten nem csak Szerbiában esett le hatalmas mennyiségű hó, hanem szinte Európa minden országában, a vízügyi szakemberek most a nagyobb folyók vízállásának kedvezőtlen alakulásától tartanak. A magyarországi sajtó már január első napjaiban felhívta arra a tényre a figyelmet, hogy a számítások szerint a Duna Nagymaros feletti részén 14,7 köbkilométer hóban tárolt víz van, ami az elmúlt húsz év átlagának több mint két és félszerese. Mindehhez azt is hozzátették, hogy emiatt még nem szükséges történelmi árhullámtól tartani, hiszen a vízállás növekedésére egyebek mellett a későbbiekben lehulló hó mennyisége is kihatással van, mint ahogyan az is, hogy később milyen ütemben megy majd végbe az olvadás, valamint mennyire lesz csapadékos a következő időszak.

Dejan Vladiković, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa az európai hóolvadás ütemének okán vasárnaptól számít a Duna vízállásának jelentős növekedésére Szerbiában. Ezzel egyidejűleg a Tiszán, valamint a Drinán és a Száván is emelkedhet a vízszint, először mérsékelten, majd később kifejezetten, tette hozzá. Šabac környékén a Száva vízszintje feltehetőleg néhány napon belül eléri a rendkívüli árvízvédelmi készültség elrendelésének a szintjét, míg Belgrádban egyelőre a rendes árvízvédelmi készültség szintjét fogja elérni, magyarázta a szakember, mondván: az, hogy a folyók kilépnek-e medrükből, kizárólag a töltések állapotától függ. Szerbia középső és déli régiójában várhatóan a Déli–, a Nyugati– és a Nagy–Morava, valamint az Ibar vízszintje emelkedik tovább.