2024. április 20., szombat

Megnyílt a Continental újvidéki fejlesztési központja

A bérek 850 és 2.500 euró között mozognak majd, mondta az államelnök

Kutatási-fejlesztési központot nyitott Újvidéken a német Continental autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, alkatrészek, szállítmányozás-ipari alkatrészek gyártásával foglalkozó autóipari konszern. A központ megnyitásakor újságíróknak nyilatkozva Aleksandar Vučić államfő elmondta, hatalmas lépésnek számít ez a befektetés, mert a beruházásoknak egy magasabb színvonalát képviseli hazánkban. Vučić közölte, Szerbiának az eddigiekben többnyire olyan vállalatokhoz volt szerencséje, amelyek ipari termeléssel, termékgyártással foglalkoznak, a most megnyitott kutatóközpont viszont már egy „felsőbb ligába” tartozik, ami az invesztálás minőségét illeti. A Continental újvidéki központja elsősorban szoftverfejlesztéssel, rendszertechnológiák kidolgozásával foglalkozik majd.

Az államfő a fejlesztési központ bejárásakor (Ótos András felvétele)

Az államfő a fejlesztési központ bejárásakor (Ótos András felvétele)

– Egy olyan beruházás ez, amely fejleszti a tudásunkat, hozzájárul egy sikeresebb és fejlettebb Szerbia alapjainak a lefektetéséhez. A munkába álló programozók nettó jövedelme itt 850 és 2.500 euró között mozog majd, ami jóval felülmúlja a szerbiai átlagbér nagyságát. Fontos esemény ez Szerbia egésze számára. Az itt foglalkoztatottak nem csupán magukért és családjaikért dolgoznak, hanem országunkat képviselik tudásukkal, képességeikkel – fogalmazott a köztársasági elnök, aki hozzátette, éppen ez a tudás kell ahhoz, hogy megmutassuk a világnak, mire vagyunk képesek, s újabb fontos beruházásokat vonzzunk az országba. 

Véleményének adott hangot, hogy a Continentalhoz kapcsolódó eredmények az egyetemeknek köszönhetők, s a jövőben Újvidéken és az egész országban is még több egyetemi karra lesz szükség annak érdekében, hogy elegendő olyan szakember kerüljön ki, aki kutatóközpontokban alkalmazható. Eljött az ideje az államfő szerint annak is, hogy a korábban külföldre távozott szakképzett fiatalokat haza szólítsuk, most már lesznek Szerbiában is a külföldiekhez hasonló álláslehetőségek, megfelelő bérezéssel. Arra számít, hogy a fizetések e számítástechnikai ágazatban még tovább növekednek majd, hiszen egyre nagyobb a kereslet a minőségi munkaerő iránt. Nagyon sok olyan polgára van az országnak, aki külföldön az elmúlt időszakban tovább kamatoztatta a tudását, erre a tudásra is szükségünk van, s ezeket a szakembereket is haza kell invitálnunk, fejtette ki véleményét az államelnök.

Számítógép előtt a Continental első foglalkoztatottjai (Ótos András felvétele)

Számítógép előtt a Continental első foglalkoztatottjai (Ótos András felvétele)

A Continental már felvett száz magas képzettségű mérnököt, akik a gépjármű-kezelés területén dolgoznak majd ki újszerű eljárásokat, megoldásokat. Az előttünk álló években további ötszáz munkahelyet nyit a vállalat, elsősorban olyanokat alkalmaznak majd, akik szoftverfejlesztéssel foglalkoznak a központban. A Continental fejlesztéseinek a középpontjában az emberek közötti összeköttetés javítása, a szállítási szolgáltatások előbbre vitele áll.

Aleksandar Vučić a cégavatón szerb állampolgársággal jutalmazta meg a fejlesztési központ igazgatóját, Saša Chioringet. Mielőtt átnyújtotta volna neki új szerb útlevelét, az államfő elmondta, Chioring is egy azok közül, akik szerbiai gyökerekkel rendelkeznek, nagyanyja Nagykikinda környékéről származik, maga, igaz, nem élt korábban Szerbiában, de számos kapocs köti az országhoz, ide nősült, egy újvidéki lányt vett el feleségül. Egy azok közül a szerbiai származású szakemberek közül, akikre az országnak ma olyan nagy szüksége van. Az államfő közölte, örömére szolgál, hogy mostantól szerb útlevéllel közlekedhet a német fejlesztési központ vezetője.

Mint ismeretes, tavaly márciusban a Continental Szabadkán egy autóalkatrész-gyártó üzemet nyitott, a beruházás értéke 17 millió euró volt, 500 személyt terveznek foglalkoztatni.