2024. április 25., csütörtök

Hányjuk vagy ne hányjuk?

Körkérdésünk ez alkalommal arra vonatkozott, hogy megbüntessék-e azokat, akik nem hányják el a havat a házuk elől. A többség úgy gondolja, hogy meg kell büntetni őket. Jómagam úgy gondolom, hogy mindenkinek kötelessége elhányni saját háza előtt a havat, viszont nem tartom kivitelezhetőnek, hogy megbüntessék azokat, akik ezt elmulasztják. Egyrészt faluhelyen sok az idős ember, akiknek problémát okozna a hóhányás, hiszen ez fizikailag megterhelő tevékenység. Akár veszélyes is lehet, hiszen a hideg időben nagyon megterheli a szívet. A kevésbé jó formában lévő idős emberektől tehát egyáltalán nem várható el a hólapátolás. Talán azoknál sem igazán megoldható, akik hajnalban kelnek és szinte egész nap dolgoznak. Egyrészt egész nap nincsenek odahaza, másrészt egy fárasztó nap végén ki a francnak hiányzik még a hólapátolás is. Ugyancsak főként falura jellemző probléma, hogy sok az üres ház. Az emberek városba vagy külföldre költöznek, és így sok ház lakó nélkül marad. Üres házak szinte minden utcában vannak, ezért indokolatlan lenne a kommunális vállalattól elvárni, hogy minden üres ház elől tisztítsa el a havat.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Az eddig említettektől eltérően elítélem azokat, akik mindössze azért nem hányják el a havat, mert kint hideg van, vagy mert a szomszéd sem hányta el, vagy egészen egyszerűen nem érdekli őket a dolog. Ha saját utcámból indulok ki, akkor a havas és tiszta porták között az előny a tisztáké, de ettől függetlenül nem tudunk úgy végigmenni az utcán, hogy ne kelljen hóban gázolnunk. Épp emiatt sokan eleve az úton mennek, ami szintén rossz megoldás, mert így nemcsak az elesés veszélyének teszik ki magukat, hanem annak is, hogy elütik őket. Kisebb településeken jellemző, hogy az utakról eltúrják a havat, viszont nem sózzák őket, mint a közutakat. Épp ezért a kocsik súlya alatt összetömörült hóréteg igen csúszóssá válik, és nem lehet rajta fékezni. Ilyen körülmények között az úton evickélő gyalogos könnyen baleset áldozata lehet.

Helyesli-e, hogy megbüntessék azokat, akik nem tisztítják el a havat a házuk előtt?

Igen: 187 (65,1%)

Nem: 86 (30%)

Nem vagyok érintett: 14 (4,9%)

Amint már említettem, azt a nézetet képviselem, hogy mindenki tegyen rendet a saját portája előtt. Sajnos, a nemtörődöm, de beszólok és másokat hibáztatok viselkedés nem csak hóhányás kapcsán nyilvánul meg. Községünkben és a környékünkön problémát jelentett, amikor néhány éve igen jelentős mennyiségű csapadék hullott. Sok helyen az árkokat nem tisztították, vagy egyszerűen betömték őket az emberek. Így a sok eső kiáradt az árkokból és udvarokat öntött el. A helyi közösségek voltak kénytelenek munkásokat küldeni, hogy tisztítsák, vagy ássák ki újra az árkokat. Ez azóta is a tevékenységi körükhöz tartozik, hiszen bármikor jöhet egy hatalmas eső. Ötven évvel ezelőtt még nyilvánvaló volt, hogy ha van portád, akkor azt rendben tartod. Elhányod a havat, tisztítod az árkot, lenyírod a füvet stb. Ma viszont az a természetes, hogy lefényképezed, hogy az utcán áll víz és posztolod a Facebookon. Arról írogatsz az üzenőfaladon, hogy micsoda szörnyűség, hogy mínusz 10 fok van, ahelyett hogy elhánynád a havat.

Nem büntetném meg azokat a hóhányókat, akik nem hányják el a havat. Arra viszont odafigyelnék, hogy milyen nevelést kapnak a gyerekek, és milyen példát látnak. Aki gyerekkorától azt látja, hogy az utcán elhányják a havat, az valószínűleg felnőttként természetesnek veszi, hogy el kell hányni.