2024. április 19., péntek

Tisztújítás a zentai fogyasztóvédőknél

A városi fűtésre érkezett be a legtöbb fogyasztói panasz

Új elnököt és új vezetőséget választott a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ tagsága. Szombaton a Royal Szállodában megtartott évi közgyűlésen Király István helyett Molnár Csikós Józsefet választották meg a több mint tízéves múlttal rendelkező fogyasztóvédelmi szervezet elnökének.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A végrehajtó testületbe Nagy Mélykúti Tibort, Borsos Juditot, Vujačić Savót, Szőke Terézt és Szórád Ferencet, a felügyelőbizottságba pedig Berényi Lászlót, Perényi Györgyöt és Dejan Đorđevićet választották meg. Az új elnök lapunknak elmondta: annak ellenére, hogy az elmúlt évben is sikeres tevékenységet folytattak, a jövőben mindenekelőtt az ügyfélfogadást kell zökkenőmentessé tenniük, s nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az internetes vásárlással kapcsolatos tájékoztatásra. Az egyesület tagjait is ki kell képezniük, hogy amennyiben ilyen panaszokkal fordulnak hozzájuk, akkor segíthessenek a fogyasztóknak, mivel egyre több az ilyen panasz. Tanácskozást és tagjaik számára képzést is szerveznek majd a témáról.

A szervezet tagjai folytatják a fiatalokkal való foglalkozást, s az idén az általános iskolák felsős diákjait is bevonják a fogyasztóvédelmi versenyekbe, jövőre pedig nem kizárt, hogy az alsós tagozatosok is részt vehetnek a megmérettetésen.

A közelmúltban a zentai fogyasztóvédők a Szerb Nemzeti Bank képviselőivel is találkoztak, velük karöltve mindenekelőtt a kölcsönök felvételével kapcsolatos tudnivalókra tudják majd fölhívni a polgárok figyelmét. A szerződéskötéskor ugyanis nagyon sokan elfelejtik elolvasni az úgynevezett apró betűs szövegrészt, és gondolkodás nélkül aláírják a dokumentumot.

A fogyasztóvédők új vezetője hangsúlyozta a fiatalítás fontosságát is a szervezet életében, de hozzátette, hogy minden tevékenykedni óhajtó polgárt szeretettel várnak a köreikbe, mert a szervezet ereje éppen abban rejlik, hogy nagyon sokan besegítenek a tevékenységükbe.

A polgárok tavaly mintegy kétszáz esetben fordultak a fogyasztóvédőkhöz, sok esetben nem is az őket ért anyagi kár, hanem az eladók méltánytalan viselkedése miatt. Legtöbben a városi távfűtés körül tapasztalt gondok miatt érezték megsértve fogyasztói jogaikat, de sok panasz érkezett a vásárolt műszaki cikkek, háztartási berendezések jótállásával vagy kétes minőségével kapcsolatban is. Harmadik helyen a kifogásolható állapotú számítástechnikai és elektronikai berendezések kapcsán beérkezett észrevételek állnak, ezt követik a mobiltelefonos szolgáltatásokkal, az élelmiszeripari termékekkel és a lábbelikkel kapcsolatos panaszok. Újabban pedig mind többen jelentkeztek az online vásárlások és a termékbemutatók során felmerült problémákkal. Mind kevesebben fordulnak hozzájuk a ruházatvásárlás során észlelt gondokkal, viszont megnövekedett a különféle akciókkal, árleszállításokkal kapcsolatban beérkezett panaszok száma.

Az összejövetelen elhangzott, hogy a szervezetnek a fogyasztókat folyamatosan tájékoztatnia kellene a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos új rendeletekről, beérkezett panaszokról s ezek megoldásáról is, és ki kell szélesíteni az együttműködést a médiumokkal.

Vujačić Savo az egybegyűlteket a középiskolások számára szervezett fogyasztóvédelmi versenyekről tájékoztatta, amelyeknek megszervezésében a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ is évről évre komoly szerepet játszik.

A közgyűlésen jelen volt Vera Vida, a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Központ, a Fogyasztóvédők Tanácsának és a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségének a vezetője. Elmondta: nagy gondot jelent, hogy nem ellenőrzik kellőképpen az országba bejutó termékek minőségét, de a gazdasági helyzet miatt a fogyasztók is elsősorban a termékek árát figyelik, nem pedig a minőségére ügyelnek.

Vida emlékeztette a jelenlévőket, hogy a fogyasztóvédelmi törvény értelmében a fogyasztóvédő egyesületek képviselői jelen lehetnek a kommunális közvállalatokban. A CEPS vezetője elmondta azt is, hogy ez idáig egy fogyasztóvédelmi egyesületnek sem sikerült rájönnie, hogy a Szerbiai Áramszolgáltató miképpen számolja el s tünteti föl az elhasznált villanyáram mennyiségét. Pedig a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Központ is felkért erre kiváló szakértőket és ügyvédeket, de így sem jutottak dűlőre. Vera Vida végül megjegyezte, hogy amíg ilyen fogyasztóvédők vannak Zentán, addig a község lakosainak nem kell aggódniuk.