2024. március 29., péntek

Mesterséges Megtermékenyítési Központ lesz Szabadkán

A szabadkai városi képviselő-testület már 2013-ban határozatot hozott a mesterséges megtermékenyítés támogatásáról, amelyet 2016-ban módosítottak. A változtatások értelmében 42 éves korra emelték a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező nők életkorát, és elfogadták a negyedik próbálkozás támogatását. Szabadkán március folyamán várható a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály szubspecialista rendelőjének megnyitása. Itt tartják majd nyilván a mesterséges megtermékenyítésre váró párokat, s itt tájékoztatják őket a beavatkozáshoz szükséges teendőkről, az elvégzendő vizsgálatokról, valamint az állami vagy városi támogatáshoz szükséges dokumentáció beszerzéséről.

A szabadkai Mesterséges Megtermékenyítési Központ várható megnyitásáról, annak tevékenységéről, valamint a meddőség okairól dr. Aleksandar Radulovićtyal, a Szabadkai Közkórház szülészeti-nőgyógyászati szolgálat osztályvezetőjével beszélgettünk.

A szubspecialista rendelő március folyamán nyílik meg (Fotó: Gergely Árpád)

A szubspecialista rendelő március folyamán nyílik meg (Fotó: Gergely Árpád)

– Minden határidőt túlléptünk a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó központ megnyitását illetően. A majdnem 500 ezer euró értékű felszerelés biztosítva van, a helyiségek kétharmada elkészült. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával két alkalommal kaptunk különböző berendezéseket, a Belgrádi Nők Klubjának diplomata kórusától kaptunk egy 40 ezer euró értékű 4 dimenziós ultrahangot, a legutóbbi donáció pedig Magyarország belgrádi nagykövetsége által érkezett, mégpedig két inkubátor az embriók tárolására 25 ezer euró értékben. Merem állítani, hogy a szabadkai központ azonkívül, hogy a legszebb, egyben a legfunkcionálisabb lesz az országban. Még 7,5 millió dinárra van szükség a fennmaradt helyiségek befejezéséhez. Bízom benne, amennyiben a kórház vezetősége előteremti a pénzt, és az év közepéig megkezdődnek a munkálatok, reális az esély a központ megnyitására év végéig – mondta dr. Aleksandar Radulović.

MODERN NŐGYÓGYÁSZATI RENDELŐ

– Március folyamán a város segítségének köszönhetően várható a modern szubspecialista nőgyógyászati rendelő megnyitása. Az említett rendelőben kell majd jelentkezniük azoknak, akik az állami támogatási program keretében szeretnének részt venni mesterséges megtermékenyítésben, a meddőség okának kivizsgálásában, vagy a nőgyógyászati endokrinológiai vizsgálatokat szeretnék elvégeztetni. A rendelő megnyitását követően statisztikai nyilvántartást tudunk majd vezetni, ezáltal tudni fogjuk az állam költségén kezelt páciensek számát – az országos egészségügyi költségvetés tervezése szempontjából jelentős adatként –, valamint a meddőség és a nemzésképtelenség okát is. Az említett rendelő megnyitása tulajdonképpen előfeltétele a Mesterséges Megtermékenyítési Központ megnyitásának. A szubspecialista rendelőben a nőgyógyászati és szülészeti osztály munkatársai dolgoznak majd a központ részeként. Az említett rendelő kezdetben hetente két alkalommal fogadja a pácienseket, majd a páciensek számától függően határozzuk meg a rendelési időt. Év végétől pedig, miután megnyílik a Mesterséges Megtermékenyítési Központ, annak részeként működne a rendelő. Egészen biztos, hogy Vajdaság egész területéről érkeznek majd páciensek, tekintettel arra, hogy Vajdaságban csak egyetlen állami mesterséges megtermékenyítési központ van, Újvidéken. Az endoszkópiás vizsgálataink színvonala ismert és elismert az egész országban, emiatt valószínű, hogy sokan az ország más területeiről is a mi központunkat választják majd. A legjobb eredmények érdekében ajánlott, hogy ott, ahol az endoszkópiás és más vizsgálatokat, előkészületeket végzik, végeztessék el a páciensek a mesterséges megtermékenyítést is – mondta a szakember.

A PÁROK TEENDŐI

– Jelenleg a választott nőgyógyásznál jelentkezhetnek a mesterséges megtermékenyítésre várakozó párok, de a szubspecialista rendelő megnyitását követően itt kell majd jelentkezniük, ugyanis itt megkapnak meg minden információt a szükséges vizsgálatokról, amelyek által pontosan meghatározható a terméketlenség oka a nőknél és a férfiaknál. Amint megkapják az eredményeket, a város első fokú elbíráló bizottsághoz kell fordulniuk, ahonnan pedig az újvidéki bizottsághoz kerülnek, ahol kiválaszthatják a felkínált állami és magánintézmények közül, hol szeretnék elvégeztetni a mesterséges megtermékenyítést állami költségen az első három próbálkozás esetében, vagy a szabadkaiaknak a város költségén a negyedik próbálkozás esetében. A választható állami intézmények között szerepel az újvidéki és a belgrádi Szülészeti Nőgyógyászati Klinika, a belgrádi Népfront Klinika, a valjevói közkórház, a niši nőgyógyászati klinika, valamint azok a magánklinikák, amelyek aláírták a szerződést, hogy állami költségen elvégzik a mesterséges megtermékenyítést a rendelkezésre álló helyek alapján – hangsúlyozta dr. Aleksandar Radulović.

MIT JELENT A MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS?

Dr. Aleksandar Radulović (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Aleksandar Radulović (Fotó: Gergely Árpád)

– A mesterséges megtermékenyítés első fázisa a meddőség okának megállapítása. Kizárólag azok vehetnek részt a támogatottsági programban, akik természetes úton nem tudnak gyermeket vállalni. Maga a mesterséges megtermékenyítés folyamata a megtermékenyítéstől a beültetésig, azaz az embriótranszferig tart, és egy menstruációs ciklus idejének felel meg, tehát legtovább egy hónapig az eredményekkel együtt. A reproduktív fázisukban a párok 15 százalékának gondja van a gyermekvállalás terén. Pontos adatokkal nem rendelkezünk, ugyanis meddőségi problémával többen külföldön kezeltetik magukat, majd ott is végeztetik el a mesterséges megtermékenyítést. A fejlettebb országokban sokkal alacsonyabb a szülői szerep megvalósításában felmerülő problémákkal küzdő párok aránya, ez összefüggésbe hozható az állam egészségügyi fejlettségével, az egészségügyi szolgáltatással, ez náluk 8–10 százalék – tudtuk meg a szakembertől.

MELYEK A MEDDŐSÉG OKAI?

– A meddőség legjelentősebb oka, hogy a nők kitolják a szülés időpontját egy későbbi életkorba, amikor a szülői szerepen kívül már minden egyéb téren megvalósították önmagukat, legyen szó karrierről vagy anyagi eszközök biztosításáról, és már csak a 35. vagy a 40. életévük körülre tervezik a gyermekvállalást. Ebben az életkorban genetikai jellegű problémák és egyéb rendellenességek is felléphetnek a szervezetben. A 35 és 40 életév között jelentősen csökken a termékenység a nőknél, mert csökken a petesejtek száma, gyakran a meglévő petesejtek is rendellenességet mutatnak, ennek következménye, hogyha meg is történik a megtermékenyülés, nem alakul ki megfelelő embrió. A férfiaknál egyénfüggő, ugyanakkor tudományosan bizonyított, hogy a férfiaknál az 52. életévük után megnövekszik a genetikai rendellenességek száma. A meddőség egyéb okai nőknél a védelem nélküli korai szexuális élet és a nőgyógyászati vizsgálatok elmulasztása. A kezeletlen fertőzések a nőknél petevezeték-elzáródáshoz és a peték rendellenes működéséhez vezetnek. Az említett okok következménye a férfiaknál a spermiumok számának csökkenése lehet, amit tovább fokozhat az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a munkakörnyezet hatása, a stressz, emellett a hormonkezelt élelmiszerek is kihatással vannak a reproduktív képességre. Az utóbbi években a férfiaknál sokkal kifejezettebb a meddőség, az ezzel a problémával küzdő férfiak száma kiegyenlítődött a női páciensek számával – emelte ki dr. Aleksandar Radulović.

A KÖZPONT ELŐNYEI

Még 7,5 millió dinárra van szükség a fennmaradt helyiségek befejezéséhez (Fotó: Gergely Árpád)

Még 7,5 millió dinárra van szükség a fennmaradt helyiségek befejezéséhez (Fotó: Gergely Árpád)

– A Mesterséges Megtermékenyítési Központ színvonalas szolgáltatást nyújtó intézményként felkerülhet majd a reproduktív rendellenességeket gyógyító intézmények térképére. Ezáltal külföldi páciensek kezelésére is lenne lehetőség – ez jelentős pénzeszközöket jelentene az intézménynek. A legfontosabb jelenleg a központ megnyitása, és a szakemberek szakképesítése. A központban három orvos, négy egészségügyi nővér és két biológus-embriológus dolgozik majd. A központ előnye, hogy a pácienseknek nem kellene utazniuk, hanem itt helyben végeznénk el az összes szükséges vizsgálatot, és magát a teljes mesterséges megtermékenyítést is. Merem állítani, hogy a szabadkai központ azonkívül, hogy a legszebb, egyben a legfunkcionálisabb lesz az országban – mondta a nőgyógyászati szolgálat osztályvezetője.

A VÁROS IDÉN NÉGY PÁRT TÁMOGAT

A mesterséges megtermékenyítés támogatásáról a város részéről Ilija Đukanović, a városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja elmondta, hogy az elmúlt három évben nyolc pár jogosult a város támogatására. Az idei költségvetésben 1 millió 60 ezer dinárt irányoztak elő erre a célra, ez az összeg négy mesterséges megtermékenyítés költségeinek a fedezésére elegendő.