2024. április 26., péntek

Rövid távú lakáskiadás

Az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozóknak érdemes a város turisztikai szervezetéhez fordulniuk

A Stan na dan – Lakás egy napra egy újfajta szolgáltatás városunkban. A szolgáltatás Belgrádban indult el, mára több szerbiai városban is megtalálható. Az elmúlt évben a szabadkai lakástulajdonosok is felismerték, hogy mennyire jövedelmező szolgáltatásról van szó. A rövid távú lakáskiadásról Nešo Radulovićot, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatóját kérdeztük.

Rövid távra kiadó lakásokat leginkább a város központjában találunk (Fotó: Gergely Árpád)

Rövid távra kiadó lakásokat leginkább a város központjában találunk (Fotó: Gergely Árpád)

– Rövid távra kiadó lakásokat leginkább a város központjában találunk. Ezt a szolgáltatást főleg a külföldi turisták keresik, de a hazai turistákat is egyre jobban érdekli. Az ár a szállás elhelyezkedésétől, a szoba nagyságától és felszereltségétől függően 1200 dinártól indul felfelé. Az efféle szállást azok a turisták veszik igénybe, akik csak átutazóban járnak a városunkban. Számukra az a fontos, hogy legyen egy szoba, amelyben eltölthetnek egy éjszakát, és hogy közel legyenek a város látványosságaihoz, mint amilyen a városháza, a zsinagóga vagy a Raichle-palota – mondta Nešo Radulović.

Arra a kérdésre, hogy ez a fajta szolgáltatás mennyire jelent konkurenciát a hoteleknek, Nešo Radulović a következőt válaszolta:

– A hotelek és a rövid távú lakáskiadás ügyfélköre különböző. A rövid távú lakáskiadást főleg fiatalok keresik, akik szeretnék körbeutazni Európát, Szerbiát, és csak egy-két napot maradnak Szabadkán, majd mennek tovább Újvidékre, Belgrádba. Esetleg még munkások is igénybe veszik, akik néhány napos munkára jönnek a városba, és olcsóbb nekik ez a szolgáltatás, valamint nem várnak el étkeztetési ellátást, mint a szállodalakók. Ez az ügyfélkör szűkösebb anyagi kerettel rendelkezik, mint azok, akik turisztikai célból jöttek a városba és hotelszobát vesznek ki – mondta az igazgató.

Nešo Radulović (Fotó: Patyi Szilárd)

Nešo Radulović (Fotó: Patyi Szilárd)

Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezeténél eddig húsz lakáskiadó regisztrált. Annak, aki ilyen vállalkozásba akar kezdeni, érdemes a város idegenforgalmi szervezetét megkeresnie, mert számos előnyben részesül.

– Azoknak a vállalkozóknak, akik rajtunk keresztül szeretnék elindítani vállalkozásukat, először a város idegenforgalmi titkárságánál kell jelentkezniük. Itt regisztrálják a szállást és elvégzik a besorolást, ezután jöhetnek hozzánk. Mi elmagyarázzuk a további teendőket, szerződést kötünk, és elkezdjük a megvalósítást. Rajtunk keresztül sokkal egyszerűbb az ügyintézés, mert mi befizetjük nevükben a szükséges illetékeket és az adót. Ezért öt százalék kezelési költséget számolunk fel, cserébe a szállástulajdonosok nem kötelesek, hogy adómemóriás pénztárgéppel rendelkezzenek és nem kell könyvelőt tartaniuk. A tulajdonosoknak csak az a dolguk, hogy ügyfeleket találjanak, és megfizettessék a szolgáltatást, a többi adminisztratív jellegű munkát mi elvégezzük. Ezért minden idegenforgalommal foglalkozó vállalkozónak azt tudom tanácsolni, hogy kössön velünk szerződést – javasolta Nešo Radulović.

Az ügyintézési segítségnyújtás mellett minden szállás, amelynek tulajdonosa szerződést köt a városi idegenforgalmi szervezettel, bekerül a szervezet által kiadott brosúrákba és felkerül a szervezet honlapjára is.