2024. április 26., péntek

Sikeres évet zártak a kishegyesi kecsketenyésztők

Az egyesület számos rendezvényen képviseltette magát az elmúlt évben – Az eredményekről és a tervekről az elnökük beszélt

Vidékünkön nem annyira elterjedt a kecsketenyésztés, mint más állatok tartása, Kishegyesen azonban egyesületük is van. A Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete immár 12 éve működik, és számos helyen képviselte már az itteni tenyésztőket. Talpai András, az egyesület elnöke éppen erről számolt be lapunknak.

Talpai András (Lakatos János felvétele)

Talpai András (Lakatos János felvétele)

– Elmondhatjuk, hogy sikeres volt számunkra az előző év, olyan értelemben, hogy folytattuk a szokásos tevékenységeinket. Ezek közül az egyik legfontosabb a rendezvényeken való részvétel, amit igen szépen kibővítettünk. Igyekszünk a termékeinket a lehető legtöbb helyen bemutatni, s a bemutatókat általában termékkóstolóval is egybekötjük. A nagyobb rendezvények közül jelen voltunk Szabadkán a gazdasági vásáron, Újvidéken a mezőgazdasági vásáron, Belgrádban az élelmiszer-kiállításon, Paraćinban a gazdasági vásáron és Zaječarban is kétszer részt vettünk nagyobb városi rendezvényen. Emellett az olyan kisebb eseményekre is szívesen megyünk, mint a gazdanapok Zentán vagy az Expo Topolyán. Termékeink népszerűsége miatt nagyon sajnálom, hogy nincs több gazdaság, amely kecskéhez köthető termékeket állítana elő. Jelenleg csak néhány olyan kecsketenyésztőnk van, aki egész évben előállít kecskesajtot vagy például kecskekolbász. A másik jelentős tevékenységünk a kecske- és birkapaprikás-főző verseny megszervezése. Ez községi jellegű, és a jövőben is szeretnénk megszervezni. Terveink között szerepel, hogy az idén egy kicsit megújítjuk a programját, és gazdagabbá tesszük – mondta el Talpai, majd hozzáfűzte, hogy nem akarják nagymértékben továbbfejleszteni a rendezvényt, de fontos, hogy ápolják ezt a hagyományt. Azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az egyesület tagjai rendszeresen részt vesznek különféle főzőversenyeken, ahol természetesen termékbemutatókat is tartanak.

Az egyesület igen aktív, ahhoz képest, hogy milyen szerény anyagi körülmények között működik. Állandó jelleggel segítségükre van a kishegyesi helyi közösség. Gyakran támogatja az egyesület bemutatóinak útiköltségét, vagy az anyagbeszerzésben sietnek a segítségükre. Emellett rendszeresen részt vesznek pályázatokon, mind községi, mind tartományi szinten. Kishegyes község önkormányzata a lehetőségeihez mérten mindig támogatja az egyesület működését –emelte ki az elnök.

A Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete egy szerény egyesület, 12 éve létezik. Vajdaság területén még két hasonló jellegű tömörülés működik. A más szervezetekkel történő együttműködés kapcsán Talpai kiemelte a bácsfeketehegyi Gazdakört. Nagyon szoros az együttműködésük, és támogatják is az egyesületet. Ugyancsak kiváló a kapcsolat a topolyai Községi Unióval. Évek óta segítik egymás tevékenységét, és közösen vesznek részt eseményeken – számolt be az elnök.