2024. április 18., csütörtök
HAJDÚJÁRÁS

Csapatmunkával az újabb sikerekért

A fennállásának 70. évét tavaly ünneplő hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub felnőttcsapata a 6. helyen zárta a körzeti Szabadkai Liga őszi idényét. A zöld-fehérek nyolc győzelmet arattak, két alkalommal megosztoztak a pontokon, ötször pedig vesztesként hagyták el a pályát. A patinás klubot január 23-a óta új vezetőség irányítja, az eddigi elnök, Nágel János a jövőben a titkári funkciót látja el, a klub elnöki tisztét pedig Lajčo Bašić Palković vállalta el. Az ismert és elismert sportmunkás több éven át az egykori Jugoszlávia legidősebb klubjában, a Bácska 1901 Labdarúgóklubban a végrehajtó tanács elnökeként, majd a közgyűlés elnökeként tevékenykedett, de technikai igazgatóként a Spartacusban is dolgozott.

Az ősz folyamán a korábbi vezetőség néhány tagja megkérdezett, lenne-e kedvem betölteni az elnöki posztot egy olyan klubban, ahol komoly célokat fogalmaznak meg, és ahol biztos alapokon folyik a munka. Nem sokat tétováztam, rövid gondolkodás után elvállaltam a funkciót, hiszen már tudom, mindez mivel jár. Szép elnöknek lenni, ugyanakkor az asztalra le kell tenni valamit, bizonyítani kell mind a közvéleménynek, mind a hajdújárási lakosoknak. Csapatmunkában gondolkodom. Terveink szerint, ami eddig jól működött a klubban, azt továbbfejlesztjük, ami pedig sántikált, ott újat próbálunk mutatni. Mondhatjuk, hogy Hajdújárás a régió labdarúgóközpontja, így nekünk nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fiatal játékosok sportba való bevonására. Gyerekkoromban a szüleim tiltották, hogy játsszak a labdával, inkább az olvasást és a tanulást javasolták, ma viszont oda jutottunk, hogy a gyerekeknek könyörögni kell, hogy keljenek fel a számítógép mellől, és menjenek ki a levegőre focizni. Szeretnénk kibővíteni a hajdújárási labdarúgó-iskolát, a környékbeli iskolákból minél több gyereket tervezünk bevonni a klub munkájába, és igyekszünk megszerettetni velük a sportágat. Nagy problémát jelent az elvándorlás, hiszen az általános és a középiskola után, a jobb megélhetés reményében, nagyon sok család külföldre távozik – mondta az új elnök.

A felnőttcsapatnak még nem elsődleges célja a feljutás, amennyiben azonban ez sikerülne, akkor a klub vállalná a Vajdasági Liga bácskai csoportjában való szereplést.

Elsődleges célunk soraink rendezése oly módon, hogy minél több helyi és környékbeli fiatal játékosnak lehetőséget teremtsünk a bizonyításra. Nagy figyelmet fordítunk néhány egykori labdarúgó újraaktiválására, tavasszal meglátjuk, mennyire voltunk sikeresek ebben. Bízom benne, hogy új szelek fognak fújni Hajdújáráson és környékén – emelte ki Bašić Palković.

A Vinogradar is a leendő topolyai labdarúgó-akadémia egyik alközpontja.

Kötelességünk a klub fenntartása és fejlesztése. Az anyaországtól, a topolyai akadémián keresztül, nekünk is bizonyos összegekben kell részesülnünk. A pénz érkezését követően a segédpályát teljes egészében műfűvel fednénk le, a főpálya egész területét megvilágítanánk, hogy csapataink este is edzhessenek. Hajdújárásnak hozzáértő közönsége van. A klubból több ismert játékos került ki az elmúlt hét évtizedben. Takács Tamás a magyar NB I.-es Debrecen meghatározó játékosa, de több egykori Vinogradar-játékos játszik a határ menti alacsonyabb osztályú klubokban is – mondta az elnök.

Nágel János, a klub titkára elmondta, hogy a csapat az őszi idényben 26 pontot szerzett, ami duplája annak, mint amit a csapat elért a 2016/17-es idény őszén, és többé-kevésbé elégedettek is ezzel az eredménnyel.

Az egy évvel ezelőtt, tavaly február végén megtörtént vezetőségcsere alkalmával megbeszéltük, hogy az akkor megválasztott vezetőség ideiglenesen egy évig vezeti a Vinogradart. Január 23-ára összehívtuk a klub közgyűlését, és új vezetőséget választottunk, melyben továbbra is helyet kap a hajdújárási helyi közösség vezetőségének képviselője, helyi sportmunkások, ugyanakkor néhány szponzort, támogatót is bekapcsoltunk a munkába. Már tavaly januártól a szabadkai Masterplast YU Kft. a főtámogatónk, akik rendszeresen teljesítették a megbeszélt és leszerződött kötelezettségeiket. A főszponzor mellé további támogatókat sikerült találnunk, mégpedig a Yumol vállalatot és a Dašped céget. A klubnak Lajčo Bašić Palković személyében új elnöke van, Ivica Bošnjak lett az új sportigazgató, jómagam pedig az elnöki poszt helyett most a titkári teendőket látom el. Célunk, hogy egy fiatalabb és ütőképesebb csapatot építsünk, mely harcolni tud a magasabb ligába való jutásért. Az elkövetkező időszakban ez lesz a Vinogradar Labdarúgóklubnak az elsődleges célja – emelte ki Nágel.

A csapatot továbbra is Josip Dulić vezeti, aki a Vinogradar mellett a magyarországi Tompán is edzősködik. A csapatból Dejan Veselinov, Miletić Mario, Szalma Dávid (mindhárman Tompa), Bojan Ostrogonac, Nikola Lazić (mindketten törökkanizsai Obilić) és Mladen Đurić (Aleksa Šantić) távozott, az érkezők listáján pedig eddig Paunović, Danijel Vojnić Hajduk, Bojan Vojnić Hajduk, Davidović (mindannyian Potisje) és Abadžić (Palics) neve szerepel. A csapat írásunk pillanatáig három barátságos mérkőzést játszott, a szabadkai Bácska 1901 ifjúsági csapatával szemben 3:2, a magasabb ligában szereplő pacséri Bácska ellen 4:0 arányban maradtak alul a zöld-fehérek, a szintén szabadkai körzeti ligás Horgos 1911 csapatával pedig 2:2-es döntetlent értek el.

A hajdújárási egyesület utánpótláscsapataiban mintegy 50-60 fiatal rúgja a bőrt. A Vinogradar serdülőcsapata (U17) Kmec Andor vezetésével a 3. helyen zárta az őszt a Szabadkai Minőségi Ligában. A téli bajnoki szünetet sem töltötték tétlenül a fiúk, hiszen részt vettek a szabadkai újévi kispályás labdarúgótornán, ahol a felnőttek között nagyon szépen helytálltak, egy U19-es tornán vendégszerepeltek Dabason, ahol a bronzmeccset az utolsó másodpercben veszítették el. Emellett ezüstérmet nyertek a Királyhalmán rendezett Vinogradar-kupán, a legjobb játékos Káposzta Tamás személyében a Vinogradarból került ki, a bordányi U19-es tornát kapott gól nélkül nyerték meg, a gólkirályi címet pedig a csapat játékosa, Böröc Tamás szerezte meg.

A 2005–2006-os korosztály Tešić Ervin irányításával a Futball 9-ben játszik. A gyerekek csak az első két meccset veszítették el az első két helyen álló csapattól, ezt követően azonban már nem kaptak ki egy mérkőzésen sem, és a 4. helyen fejezték be az őszi idényt a Szabadkai Minőségi Ligában. Az U13-as csapat megnyert egy erős dabasi teremtornát, a legjobb kapusnak Farkas Márkot, a legjobb játékosnak Denis Vojnićot választották meg, a gólkirály pedig Rafai Dániel lett, mindhárman a Vinogradar csapatából. Négy korosztályt beneveztek a téli ligába, ahol mindegyik hajdújárási együttes az élmezőnyben foglal helyet. Rajtuk kívül a Futball 7-ben is szerepel egy hajdújárási csapat, amelyet Kakas Gábor irányít.

A fiatalabb korosztályok számára a tavaszi idény március végén kezdődik, a Vinogradar felnőttcsapata számára pedig március 11-én veszi kezdetét a pontvadászat, amikor a hajdújárási zöld-fehérek Zentán vendégszerepelnek.