2024. április 19., péntek

Pénzügyi transzakciók és orvosi vizsgálatok

Három hónap szünet után megkezdte tavaszi ülésszakát a köztársasági képviselőház

Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásának körülményeiről, az újabb árvizek megakadályozásáról, a belgrádi helyhatósági választások napján történt szabálytalanságok, de Dragan Đilas, a Belgrádiak szavaznak, a polgárok győznek lista vezetőjének finanszírozása kapcsán is tettek fel kérdéseket a képviselők a parlament idei tavaszi ülésszakának első ülésén.

Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője és Ljupka Mihajlovska, az Elég volt! mozgalom képviselője is a belügyminiszterhez intézte kérdését, miszerint 50 nappal Oliver Ivanović meggyilkolása után sem találták meg az elkövetőket, de az ügy feltárása kapcsán sem tájékoztatták a nyilvánosságot.

Đurišić még egy kérdést feltett a kormányfőnek és a pénzügyminiszternek, mégpedig azt, mi az oka annak, hogy a pénzmosás ellenőrzésével foglalkozó igazgatóság javaslataival, amit még 2016-ban nyújtottak be a kormányhoz, a mai napig nem történt semmit. Véleménye szerint ezért állítható Szerbia egyedüli európai országként  Irán, Szíria és Etiópia mellé, amely országok pénzügyileg kockázatosnak számítanak.

A belügyminisztert kérdezte Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt képviselője is. Az érdekelte, hogy miután három körzetben árvízveszélyt hirdettek, mit tett a tárca, hogy megfékezze az esetleges áradásokat.

Dijana Vukomanović, a Szerbia megmentéséért – Új Szerbia képviselői csoport képviselője a belgrádi helyhatósági választások kapcsán kért tájékoztatást: mit tettek az illetékes szervek a választásokat megfigyelők elleni támadások kapcsán, illetve információt kért a belügyi szervektől, hány új választópolgárral bővítették a választói névjegyzéket, majd pedig hány polgárt töröltek róla?

Aleksandar Marković, a Szerb Haladó Párt képviselője Dragan Đilas pénzügyi transzakcióiról kért tájékoztatást, majd Dragan Šolak belgrádi üzletembert mágnásnak nevezte, aki szerinte Đilasszal közösen vett részt különböző gyanús ügyletekben. Marković szerint ezek az ügyeletek tették lehetővé, hogy Đilas kampányolhasson.

Marijan Rističević, az SZHP köré csoportosuló koalíció képviselője a pénzmosással foglalkozó igazgatósághoz intézte kérdését: hogyan lehetséges, hogy Aleksandar Šapić, Újbelgrád városi község elnöke 800 ezer eurót tett be egy bankba a saját megtakarításaként, hogy később ezt a pénzt humanitárius célokra Olaszországba utalja. Rističević szerint Šapić és Đilas is a polgárok megkárosításával szerezte a vagyonát.

A képviselői kérdések után a napirend meghatározásával folyatták az ülést. A kormány, valamint az ellenzék által benyújtott javaslatok miatt, amelyek között szerepelt a duális oktatásról szóló törvény módosítása, a katonaságot érintő több törvény módosítása, a büntetőtörvény módosítása, az önkormányzatokról szóló törvény, az adótörvény módosítását érintő javaslat, de Maja Gojkovićnak, a parlament elnökének leváltásáról szóló javaslat is, továbbá a parlament, a kormány, valamint az államfő megválasztásáról szóló törvény, amelyben a képviselők elrendelnék az államvezetésben résztvevő személyek orvosi vizsgálatát, a napirend meghatározása elnyúlt kora estig.

A képviselők az elkövetkező napokban tárgyalnak majd az idegenekről szóló törvényről, a menedékjogról és az ideiglenes védelemről szóló törvényről, ugyanakkor a határellenőrzésről szóló törvényről, a nemzeti DNS-jegyzékről szóló törvényről is. Napirenden szerepel majd a közlekedésbiztonsági törvény módosítása, a rendőrségről szóló törvény módosítása, a közrendről szóló törvény, a szerb és a szlovén kormány, illetve a szerb és a bosznia-hercegovinai kormány közötti megállapodás a természeti katasztrófák megelőzéséről, valamint napirenden lesz a szerb és a spanyol, valamint a szerb és a görög kormány közötti megállapodás a hajtási jogosítványok kölcsönös elismeréséről.