2024. március 28., csütörtök

Az SZHP-é az abszolút többség

A VMSZ képviselője is tagja a belgrádi képviselő-testületnek

Az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Belgrádot lista, vagyis a Szerb Haladó Párt és a köré csoportosuló pártok szerezték meg a szavazatok 45,60 százalékát, így Belgrád városi képviselő-testületének 110 mandátuma közül 64-et tudhat magáénak. A fővárosi képviselő-testületbe került a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, Nebojša Marjanović is.

Aleksandar Vučić: Miután összeáll a városi képviselő-testület, vagyis másfél hónap múlva derül ki, hogy ki lesz a város polgármestere (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Miután összeáll a városi képviselő-testület, vagyis másfél hónap múlva derül ki, hogy ki lesz a város polgármestere (Fotó: Beta)

A vasárnap megtartott belgrádi helyhatósági választáson összesen 24 listán szereplő tömörülés indult, de mint tegnap a belgrádi városi választási bizottság sajtótájékoztatóján Zoran Lukić, a bizottság elnöke bejelentette, csupán négy lista érte el a küszöböt és jutott be a képviselő-testületbe. Az 1.606.931 szavazópolgárnak alig több mint a fele, pontosabban 51,3 százaléka, járult az urnák elé, és adta le szavazatát.

Mint a korábbi közvélemény-kutatások előrejelezték, az elmúlt időszakban a várost vezető SZHP és a köré csoportosuló pártok szerezték meg a legtöbb szavazatot, ezáltal a legtöbb helyet is a városi képviselő-testületben, és a polgármester is közülük kerül majd ki. A megszerzett képviselői helyekkel az SZHP megszerezte az abszolút többséget is, vagyis akár más listával való koalícióra lépés nélkül is önállóan vezetheti a várost.

Aleksandar Vučić államfő, az SZHP elnöke bejelentette, miután összeáll a városi képviselő-testület,  megválasztják elnökét, tehát mintegy 50 napon belül, vagyis másfél hónap múlva derül ki, hogy ki lesz a város polgármestere.

A begyájtött szavazatok alapján második helyre került a Dragan Đilas – Belgrád választ, a polgárok győznek lista, vagyis a szavazatok 18,71 százaléka, tehát 26 mandátum őket illeti meg. Aleksandar Šapić – Polgármester lista kapta a szavazatok 8,27 százalékát, 11 mandátumot szerezve magának,  az Szerbiai Szocialista Párt – Egységes Szerbia lista pedig a szavazatok 6,35 százalékát, vagyis 9 mandátumot kap, feleannyit, mint amennyi mandátumuk volt az előző összetételben.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jó együttműködést valósítottak meg az SZHP-vel, s készek folytatni az együttműködést. Kijelentette, a polgármester nem az ő listájukról kerül ki.

A négy lista közül a többi nem tudta elérni a cenzust, így a leadott szavazatoknak csaknem a 20 százaléka kárba vész.

A VÁLASZTÁSOKAT KÖVETŐ REAKCIÓK

A CRTA szervezet szerint a megfigyelők jelentéseiből kiderül, hogy a választóhelyek nyolc százalékánál több szabálytalanság is történt, több helyen párhuzamos listát vezettek a szavazópolgárokról, fényképezték őket, illetve arra is volt példa, hogy valaki többször is szavazott. Raša Nedeljkov, a CRTA küldöttségének vezetője aggasztónak nevezte, hogy a szabálytalanságok kapcsán senki nem reagált, még a helyi választási bizottság tagjai sem. A CRTA missziója szerint a vasárnapi választások nem a demokrácia szellemében zajlottak le. Több megfigyelőt is megtámadtak, megfenyegették őket.

Vojin Biljić, az Elég volt! – Dveri közös listájának vezetője szerint a vasárnapi választások során számos szabálytalanság történt, és számos fenyegetés elhangzott. A belgrádi helyhatósági választásokat szabálytalannak és erőszakosnak nevezte. Boško Obradović, a Dveri elnöke kiemelte, ők addig nem ismerik el a választások eredményeit, amíg nem győződnek meg róla, hogy a szavazatok csupán 3,87 százalékát szerezték volna meg, amely a képzeletbeli ranglétra ötödik helyére elegendő. Betekintést kértek a választási dokumentumokba.

NAGYOBB ERŐBEVETÉSSEL

A korábban tömegeket megmozgató pártok közül, amelyek ezúttal nem érték el a cenzust, a legnagyobb meglepetés a Nem adjuk Belgrádot polgári csoportosulást (a szavazatok 3,37 százaléka az övék), és a Demokrata Pártot érte, hiszen éveken keresztül a párt legnagyob szavazótábora Belgrádban volt. Aleksandar Vučić vasárnapi felszólalásában is Šutanovac védelmére kelt, mondván, hogy a DP sikertelensége nem az ő hibája, elődjei vitték a pártot ebbe a helyzetbe. Dragan Šutanovac, a DP elnöke elégedetlenségének adott hangot, rossznak ítélte az elért eredményt, hiszen a szavazatoknak csupán valamivel több mint 2 százalékát gyűjtötték be. Kiemelte, mindezért vállalja a következményeket, nem menekül el a felelősségtől.

Miljan Damjanović, a Szerb Radikális Párt polgármesterjelöltje kiemelte, a párt ezek után sem kíván változtatni sem az ideológiáján, sem a programján. A polgárok előbb-utóbb bizalmat szavaznak.

A Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Miloš Jovanović is hasonlóan vette tudomásul a kudarcot. Elégedetlenségének adott hangot, de mint fogalmazott, az SZDP egy új kezdet előtt áll, s tagjai ezek után sokkal energikusabban vetik magukat a munkába.

Muamer Zukorlić, a megbékélést és az igazságosságot hirdető lista kapcsán elmondta, bár kisebbségi listát indítottak, mégsem sikerült elérniük a képviselő-testületbe jutási küszöböt. Küldetésükben azonban sikeresek voltak, mégpedig az új értékek bemutatásában, ami felé Szerbiának haladnia kell a jövőben.