2024. április 19., péntek

Előítéletek nélküli foglalkoztatás

Társadalmi vállalkozások révén munkához juthatnak a fogyatékkal élők

Szerbiában és a régióban egyaránt egyedülálló internetes applikációról tartottak tegnap konferenciát az újvidéki városi képviselőházban. A társadalmi vállalkozások által a fogyatékkal élők munkáltatását szolgálja az az új internetes felület, amelyet a Vajdasági Társadalmi Vállalkozási Klaszter (KASPEV) a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkársággal karöltve hozott létre. A webes alkalmazás kommerciális és oktatási jellegű is. A projektum oktatási része a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatásának a fontosságát, szükségességét hangsúlyozza, és megkönnyíti a munkakeresés folyamatát. Az alkalmazás újszerűsége abban rejlik, hogy egyedülálló ajánlatot kínál a klaszter tagjai által nyújtott szolgáltatásokról és az általuk készített termékekről.

Mgr. Pavle Počuč: Vajdaságban jelenleg 7000 rokkant munkanélkülit tartanak számon (Fotó: Dávid Csilla)

Mgr. Pavle Počuč: Vajdaságban jelenleg 7000 rokkant munkanélkülit tartanak számon (Fotó: Dávid Csilla)

A KASPEV 2016 márciusában alakult meg, és jelenleg mintegy 250 fogyatékkal élő személyt foglalkoztat. A klaszter tagjai között olyan sikeres vállalkozások sorakoznak, akik a profit mellett a társadalom számára előálló pozitív hozamot is figyelembe veszik.

Vajdaságban 26 olyan vállalat van, amely a fogyatékkal élő személyek szakmai rehabilitációjáról és foglalkoztatásáról szóló törvény értelmében köteles legalább egy fogyatékkal élőt alkalmazni – mondta Siniša Tešić, a Responsible elnevezésű projektum vezetője, hozzátéve, hogy ha az érintett vállalatok nem alkalmaznak megváltozott munkaképességű személyeket, a munkáltató vagy rehabilitációs hozzájárulás fizetésére vagy pedig a klaszter tagjaival történő közreműködés által, illetve termékvásárlással és szolgáltatásigényléssel róhatja le kötelezettségét. Ezen folyamat megkönnyítésében segít a projektum által megalkotott Responsible (Felelősségteljes) elnevezésű internetes platform – emelte ki Siniša Tešić.

Siniša Tešić: Egy helyen a klaszter szolgáltatásai és termékei (Fotó: Dávid Csilla)

Siniša Tešić: Egy helyen a klaszter szolgáltatásai és termékei (Fotó: Dávid Csilla)

Mgr. Pavle Počuč tartományi gazdasági és turisztikai titkárhelyettes úgy véli, hogy a társadalmi vállalkozások klasztere nagy lehetőségek előtt áll, annak ellenére, hogy jelenleg a legfiatalabb klaszterek egyike Vajdaságban. Kiemelte, hogy a tartományi titkárság mintegy 1 millió 200 ezer dinárt különített el a projektum támogatására, és hangsúlyozta, hogy a társadalmi vállalkozások révén hatékonyabbá válhat a megváltozott munkaképességűekkel szembeni előítéletek megszüntetése.

Vajdaságban jelenleg 7000 rokkant munkanélkülit tartanak számon, az elmúlt két évben közülük egyre többen jutnak munkához – többen, mint korábban. Újvidéken 1500 a nyilvántartott fogyatékkal élők száma – tudtuk meg Pavle Počučtól. Mintegy 3–5 százalékkal növekedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya az utóbbi időszakban. A tartományi titkárság célja, hogy terepi munka során Vajdaság-szerte népszerűsítse a fogyatékkal élők foglalkoztatásának fontosságát és előnyeit. A remények szerint a következő két évben még ezer fogyatékkal élő juthat munkához – mondta Pavle Počuč.