2024. április 24., szerda

Bekamerázták a muzslyai iskolát

A tartományi oktatási titkárság 144 ezer dináros támogatásából kamerarendszert kapott a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola.

Kovács Jolánka és Molnár Attila: Érdemes volt a figyelőrendszerre áldozni (Fotó: Kecskés István)

Kovács Jolánka és Molnár Attila: Érdemes volt a figyelőrendszerre áldozni (Fotó: Kecskés István)

Az úgynevezett kinti épületükben ugyanis évek óta gondok voltak a diákok ellenőrzésével. Egyrészt az épület alakja miatt, másrészt pedig azért, mert kevés a tanár. Remélhetőleg még az idén videorendszert kap a központi iskolaépület is.
A muzslyai a legnagyobb kétnyelvű oktatási intézmény Közép-Bánátban. Két épületben mintegy 750 diák tanul magyar és szerb nyelven. Súlyosabb kilengések az utóbbi években nem történtek. A kinti épületben viszont a tanárok nem bírták mindig kellő felügyelet alatt tartani a csaknem négyszáz diákot.
– A minap is történt egy kis dulakodás, amiről most még nem tudjuk pontosan, hogy játékból volt-e vagy nem, de majd kiderítjük. Behívatom őket, megnézem, mi történt, és ha valami komolyabbról volt szó, akkor szerintem fegyelmi eljárást is elindítunk – mondja Molnár Attila igazgató.
A 17 kamerából álló rendszert az év elején helyezték működésbe, és a diákok tudnak a létezéséről. Ennek köszönhetően a csintalankodók többsége visszafogja magát.
A térfigyelő rendszer miatt maga az iskolaépület is nagyobb biztonságban van. Lopások az utóbbi időben nem voltak, az iskolai leltárt azonban érték kisebb károk. Mint ahogy Hamar Zoltán gondnok mondja, az iskolai leltár rongálása kisebb mértékű, mint eddig volt.
Az egyik térfigyelő képernyő az iskola pszichológusának az irodájában, a másik pedig a könyvtárban van. Kovács Jolánka könyvtáros szerint egyértelmű, hogy a kamerarendszer pozitív hatással van a gyerekekre.
A tervek szerint még az idén kamerarendszert kap a központi iskolaépület is. Ott elsősorban a külteret és a tornatermet kell hatékonyabban megfigyelni.