2024. március 29., péntek
SZLOVÁKIA

Rekordot döntött a DAC

A dunaszerdahelyi klub a 3. helyen zárta az alapszakaszt

A szlovák élvonal, a Fortuna liga 22. fordulójának rangadóját szombat délután Dunaszerdahelyen játszották, ahol a pozsonyi Slovannal társbérletben második DAC az éllovas Spartak Trnava csapatát fogadta. A 7000 néző előtt lejátszott találkozót a nagyszombati gárda kezdte veszélyesebben, a piros-feketék a 10. percben be is találtak a hazaiak kapujába, a játékvezető azonban lesállás miatt nem adta meg a gólt. A dunaszerdahelyiek öt perc múlva Simon Pambou révén veszélyeztettek először, a kongói légiós léc alá tartó lövését azonban a vendégek kapusa szögletre ütötte. A félidő végén, a 43. percben újabb lehetőség adódott a csallóköziek előtt, az előrehúzódó Satka fejese csak centikkel kerülte el a Spartak kapuját.

A csapatok a második játékrészben sem hozták tűzbe a közönséget, a sárga-kékek próbálták ugyan beszorítani a bajnoki tabellát tizenegy pont előnnyel vezető nagyszombatiakat, ám Kalmár Zsolték játéka lassú és körülményes volt, így nem tudtak igazán sok lehetőséget kialakítani Vantruba kapuja előtt. A hazai együttes előtt a 69. percben adódott nagy helyzet, a csapatkapitányi karszalagot viselő Marin Ljubičić erős lövésénél azonban a fiatal nagyszombati hálóőr a helyén volt, csakúgy mint hat perccel később, amikor Erik Pacinda szabadrúgását hárította. A hátralevő időben már egyik csapat sem erőltette túlságosan a támadásokat, úgy tűnt, hogy mindkét gárdának megfelel az egy pont, ami egyben azt is jelentette, hogy a DAC együttese – mivel a Slovan nyerni tudott a Nyitra otthonában – a kilencmeccses veretlenségi sorozatának is köszönhetően a 3. helyen zárta a Fortuna liga alapszakaszát.

A lefújást követően Marco Rossi, a hazaiak olasz mestere, aki tavaly bajnoki címig vezette a Budapest Honvédot, a következőképpen értékelte a látottakat: „Ma jó meccset játszottunk, gratulálok játékosaim teljesítményéhez, a fiúk harcoltak, ahogy tudtak. A mutatott játékkal elégedett vagyok, az eredménnyel már kevésbé. Nem felejthetjük el azonban, hogy a mezőny legjobbja ellen játszottunk, s ha a következő összecsapásokon is ilyen teljesítménnyel fogunk előrukkolni, akkor rendben lesznek a dolgok. Az eddig elért eredményekkel elégedett vagyok, a DAC történetének legjobb helyezését értük el.”

A dunaszerdahelyi gárda a szlovák élvonalban még soha nem állt ilyen jól huszonkét fordulót követően, és az eddig megszerzett 39 pont is klubrekordnak számít a dél-szlovákiai egyesületnél, amely március 10-én hazai pályán a 6. helyezett Ružomberok ellen kezdi meg a rájátszást, majd egy héttel később a csallóköziek számára következik a nagy rivális pozsonyi Slovan elleni idegenbeli rangadó.

A Spartak elleni szombati derbin Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok magyar úszónő végezte el a kezdőrúgást, a dunaszerdahelyi labdarúgók pedig ezen a mérkőzésen viselték először azt az új mezt, melyen már ott van az „Egy vérből valók vagyunk” felirat, ami nem más, mint a felvidéki klub himnuszának, az Ismerős Arcok Nélküled c. számának a refrénje.