2024. március 29., péntek

Találkozott Kim Dzsong Unnal a dél-koreai elnöki küldöttség

Találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az a küldöttség, melyet Mun Dzse In dél-koreai elnök menesztett Phenjanba; ez az első alkalom, hogy Kim dél-koreai tisztségviselőket fogadott - közölte a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

A tízfős delegációt a nemzetbiztonsági hivatal élén álló Csung Ej Jong vezeti. Tagjai között megtalálható a titkosszolgálatot vezető Szu Hun, illetve az országegyesítési miniszter helyettese, Csun He Szung.

A csoport hétfőn érkezett meg az észak-koreai fővárosba, Phenjanba, ahol az esetleges béketárgyalásokat és az amerikai-észak-koreai közeledést igyekeznek előkészíteni.

Csung elmondta: arra készül, hogy szót emeljen a Koreai-félsziget atommentesítéséért és a tartós béke megteremtéséért.

"Átfogó megbeszélésekre számítunk a Korea-közi tárgyalások folytatásáról, valamint az Észak-Korea és a nemzetközi közösség - benne az Egyesült Államok - közötti párbeszéd lehetőségéről" - tette hozzá a nemzetbiztonsági hivatal vezetője azelőtt, hogy útnak indult volna Phenjanba.

Phenjan és Washington is hajlandónak mutatkozik a tárgyalásra, azonban Donald Trump amerikai elnök leszögezte: a közeledésre csak akkor kerülhet sor, ha Észak-Korea feladja atomfegyvereit. Phenjan korábban megesküdött, hogy ez sohasem fog megtörténni. A nemzetközi közösség több szankcióval sújtotta Észak-Koreát nukleáris fegyverkezése és rakétaprogramja miatt.

Csung és Szu a hét folyamán az Egyesült Államokba utaznak, hogy tájékoztassák szövetségesüket a phenjani tárgyalások eredményéről.

A dél-koreai küldöttség látogatása válasz volt arra, hogy az észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong egy nagyobb delegációval együtt felkereste Dél-Koreát a téli olimpia idején. Az észak-koreai propagandáért felelős Kim akkor tolmácsolta bátyja meghívását Mun Dzse In dél-koreai elnöknek. Mun tartózkodással fogadta a felvetést, és jelezte, hogy a találkozó előtt meg kell teremteni a megfelelő légkört a két ország között. A Koreai-félszigeten az év eleje óta az enyhülés és a közeledés jelei mutatkoznak. Phenjan számos gesztust tett, amelyet Szöul és a békepárti Mun kedvezően fogadott. A két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950 és 1953 közötti koreai háborút csak fegyverszünet, nem pedig békeszerződés zárta.